Viitorul premier ucrainean, unul dintre liderii miscarii de protest

Joi, 27 Februarie 2014, ora 10:42
1168 citiri
Viitorul premier ucrainean, unul dintre liderii miscarii de protest
Sursa foto: EuroTV.md

Arseni Iateniuk, care a fost nominalizat pentru functia de premier al Ucrainei, este unul dintre liderii miscarii care a dus la destituirea presedintelui Viktor Ianukovici, avand experienta in guvernare, dupa ce anterior a fost si ministru al Economiei si ministru al Afacerilor Externe.

Nominalizarea lui Iateniuk, jurist si un economist cu o ascensiune politica meteorica, a fost anuntata miercuri seara in Piata Independentei din Kiev, ocupata in decursul ultimelor trei luni de mii de manifestanti, conform Mediafax.

In varsa de 39 de ani, Arseni Iateniuk a adoptat o pozitie ferma in criza politica, refuzand chiar propunerea presedintelui destituit Ianukovici de a ocupa postul de premier.

El este perfect constient de dificultatile care il asteapta, declarand ca persoanele care vor accepta sa intre in noul Guvern "vor salva tara, dar totodata vor comite un suicid politic", deoarece vor fi nevoiti sa ia decizii politice "extrem de nepopulare, dar necesare".

Marti, el a cerut Parlamentului sa voteze o rezolutie pentru ca Ianukovici sa fie judecat de Curtea Penala Internationala (CPI) de la Haga, evocand "o putere bazata pe coruptie si omucideri".

La Parlament, Arseni Iateniuk, cu ochelarii sai mici, cravatele si costumele impecabile se remarca printre ceilalti lideri ai miscarii de contestare, care au o tinuta mai neglijenta.

Imaginea de "bancher intelectual"

Mai putin cunoscut publicului din strainatate in comparatie cu fostul campion la box Vitali Kliciko, un alt lider al opozitiei, Arseni Iateniuk, are imaginea unui "bancher intelectual", potrivit saptamanalului Focus.

Ministru al Economiei in perioada 2005-2006, apoi pentru scurt timp ministru de Externe in 2007, el a negociat intrarea Ucrainei in Organizatia Mondiala a Comertului si dezvoltarea relatiilor cu Uniunea Europeana.

O experienta ce ar putea fi pretioasa pentru Ucraina, aflata in pericol de faliment. Potrivit ministrului ucrainean interimar de Finante, Kievul are nevoie de 35 de miliarde de dolari in urmatorii doi ani.

"De la independenta sa, Ucraina nu a cunoscut o astfel de catastrofa economica si politica. Avem nevoie de ajutor financiar urgent din partea partenerilor nostri europeni si trebuie reluat imediat programul de cooperare cu FMI", subliniat luni Iateniuk.

Iateniuk este originar din Cernauti

Originar din Cernauti, acest jurist si economist de profesie, a devenit in 2001 ministru al Economiei in Crimeea, republica autonoma rusofona in componenta Ucrainei.

Dupa o trecere prin Banca centrala, "revolutia portocalie" l-a propulsat in 2005 in postul de ministru al Economiei. In 2007, Iateniuk a fost seful diplomatiei ucrainene timp de cateva luni, afisand pozitiile sale pro-occidentale si dorinta de a economisi bani: presa anunta ca el deseori zboara cu avioane simple, ci nu private, pentru misiunile sale oficiale.

Aflat apoi in fruntea Parlamentului, el devine al doilea om in stat.

Candidat la presedintie in 2010, el obtine 7 la suta din voturi si refuza propunerea invingatorului Viktor Ianukovici de a se alatura Guvernului.

Doi ani mai tarziu, partidul sau, Frontul pentru Schimbare, decide sa se desfiinteze pentru a se alatura la Batkivscina (Patria), formatiunea Iuliei Timosenko a carei conducere o preia incepand din 2011, cand simbolul "revolutiei portocalii" si fosta sefa de Guvern este incarcerata.

Arseni Iateniuk este casatorit si are doi copii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#premier Ucraina, #Arseni Iateniuk, #iateniuk ucraina , #Stiri International