Viktor Orban impinge grupul de la Visegrad sub influenta lui Putin. Si totul se petrece la scoala de vara de la Baile Tusnad

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 12:50
961 citiri

Universitatea de vara de la Baile Tusnad este unul dintre cele mai importante evenimente politice ale maghiarilor din Ungaria si Romania. La evenimentul desfasurat in perioada 21 - 26 iulie, participa peste 6.000 de persoane, in principal studenti, politicieni si organizatii neguvernamentale din cele doua tari.

Viktor Orban, premierul Ungariei, va sustine un discurs sambata, 22 iulie. Evenimentul, ajuns la editia 28, vrea sa fie in acest an o relansare politica a grupului de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria), grup format in 1991 si care a aderat in bloc la Uniunea Europeana in 2004.

"In continuare NATO este un lucru de care avem nevoie si trebuie sa fim membri activi in NATO, este clar. Marea Britanie, a cincea economie de importanta globala, o forta si o putere nucleara, a iesit din structurile europene, deci eu cred ca din acest motiv trebuie sa ne gandim foarte serios la crearea unei armate comune in spatiul comunitar si avem nevoie de o armata adevarata, unde sa avem un singur limbaj comun, in care se dau instructiuni intr-o singura limba, sa se inteleaga toata lumea, sa nu fie doar o armata de forma, ci sa aiba si fond acea structura militara comuna europeana, de care zic eu ca avem nevoie", a spus Viktor Orban, premierul Ungariei intr-o interventie in care sustine formarea unei forte armate a Uniunii Europene.

Universitatea de vara de la Baile Tusnad e cea mai importanta tribuna politica informala a liderilor maghiari. Aici, in fiecare vara, se stabileste un contact direct cu baza partidului FIDESZ si se face publica strategia politica a urmatorului an.

Viktor Orban vrea transformarea acestui eveniment intr-unul regional, la care diplomatia romaneasca e exclusa.

Alegatorii maghiari din Transilvania, aur curat pentru Orban

Dar de ce aceasta scoala de vara a devenit atat de importanta?

Transformarea a inceput in anul 2011, atunci cand FIDESZ, formatiunea politica a lui Viktor Orban, a trecut prin Parlament o lege prin care maghiarii din afara granitelor tarii pot cere si primi cetatenia ungara.

Viktor Orban si-a asigurat prin aceasta lege aproape un milion de voturi potentiale numai din Romania, in mod real, in jur de 100.000 de maghiari din Transilvania au votat la ultimele alegeri parlamentare din Ungaria.

Dar, luand in calcul si Serbia, Slovacia, Orban a introdus in sistemul politic maghiar cateva sute de mii de voturi care pot fi decisive intr-o confruntare electorala.

Din 2011, Universitatea de vara de ...citeste mai departe despre "Viktor Orban impinge grupul de la Visegrad sub influenta lui Putin. Si totul se petrece la scoala de vara de la Baile Tusnad" pe Ziare.com

#Orban Baile Tusnad, #Orban Putin alianta, #Orban Transilvania alegatori , #Stiri International