Viktor Orban sufera o infrangere-surpriza la alegerile locale, un semnal negativ inainte de parlamentare

Luni, 26 Februarie 2018, ora 09:24
1099 citiri

Victoria unui candidat independent sustinut de Opozitie in oraselul ungar Hodmezovasarhely, in defavoarea partidului de guvernare Fidesz, cu doar cateva saptamani inainte de alegerile parlamentare, ar putea clatina serios majoritatea de care dispune Viktor Orban in sondajele pre-electorale.

Partidul lui Viktor Orban a suferit un soc la alegerile locale, ridicand noi provocari pentru liderul de la Budapesta. Victoria de duminica a lui Peter Marki-Zay in circumscriptia cheie din Hodmezovasarhely il contrazice atunci cand spune ca Opozitia e lipsita de speranta, scrie The Guardian.

Marki-Zay, care a candidat ca independent, dar s-a bucurat de un larg sprijin al Opozitiei, a castigat 57,5% dintre voturi, fata de un procent de 41,5%, obtinut de candidatul Fidesz, Zoltan Hegedus, dupa numaratorare a 92% dintre voturi.

"Victoria de la Hodmezovasarhely a aratat ca vrem sa ne debarasam de baietii mari care hartuiesc intreaga clasa", a spus Marki-Zay, intr-o conferinta de presa in care unul dintre copii i-a stat alaturi, scrie Reuters.

Analistii vad batalia pentru Hodmezovasarhely, un orasel din sudul Ungariei, ca un model de urmat pentru scrutinul national.

Rezultatul a fost un soc pentru sustinatorii Fidesz, mai ales pentru ca Hodmezovasarhely este localitatea natala a aliatului lui Orban, Janos Lazar, care conduce cabinetul prim-ministrului.

La ultimul scrutin din 2014, Fidesz a castigat cu 61% dintre voturi.

Platforma de stiri Index.hu noteaza nu doar victoria candidatului opozitie, ci si diferenta de 15 procente cu care a castigat: "In vreme ce aceasta victorie nu pune in pericol posibilul triumf al lui Fidesz, va schimba cu siguranta starea de spirit in tara, in aceste saptamani finale inainte de scrutin".

Partidul Fidesz s-a situat in jurul a 50% dintre optiunile de vot, in pofida unui scandal de coruptie implicandu-l pe ginerele lui Orban.

Marimea majoritatii de care dispune Fidesz este vazuta de analisti ca un factor esential, fiind in scadere de la cele doua treimi, cu care a castigat acum patru ani.

Partidul nationalist de dreapta al lui Viktor Orban vrea sa obtina al treilea mandat la guvernare, intr-o campanie dominata de mesage anti-imigranti, dar si de promisiuni de cresteri ale pensiilor.

In discursul in care a facut bilantul perioadei de cand se afla la putere, inceputa in 2010, Orban a facut apel la natiune si la fundamentul crestin al acesteia.

"Nu suntem doar un guvern civic, dar si un guvern al natiunii", a af ...citeste mai departe despre "Viktor Orban sufera o infrangere-surpriza la alegerile locale, un semnal negativ inainte de parlamentare" pe Ziare.com

#Viktor Orban alegeri Ungaria , #Stiri International