Vin rusii in Bulgaria si nu toata lumea e fericita

Joi, 31 August 2017, ora 09:24
1155 citiri
Vin rusii in Bulgaria si nu toata lumea e fericita
Foto: Arhiva Pixabay

Un sat bulgaresc la Marea Neagra se transforma, in sezonul estival, intr-o localitate ruseasca. Acest lucru ii bucura pe bulgarii din sat, in special pe patronii de hoteluri. Insa nu toata lumea e incantata de rusi.

Farmacista din satul bulgaresc Kranevo, situat la Marea Neagra, a fost nevoita sa prezinte scuze unui client, caruia i-a raspuns in limba rusa, desi omul i-a vorbit in bulgareste.

"Imi pare rau, domnule, insa in farmacia noastra mai bine de 90 la suta dintre clienti sunt rusi". Si nu numai la farmacie, ci in tot Kranevo. Pe timpul verii, satul, care numara o mie de locuitori, se transforma intr-o localitate ruseasca. In hoteluri, la restaurante, in baruri si magazine, limba rusa este omniprezenta.

"Rusii comanda multa mancare, nu sunt mofturosi si ofera ciubucuri mari. Imi place mult mai mult de ei decat de turistii scandinavi, care sunt mai zgarciti la acest capitol", povesteste chelnerul Venko, de 30 de ani, in timp ce ofera meniul, tradus cu grija in limba rusa, unui client infometat.

Bulgaria, o destinatie la moda

"Gaina nu-i o pasare, iar Bulgaria nu-i strainatate" - acest proverb, care in limba rusa rimeaza foarte frumos, vorbeste de la sine despre inclinatia turistilor din Rusia pentru coasta bulgareasca a Marii Negre.

Zborul de la Moscova sau St. Petersburg catre Varna nu este lung, iar buna parte din personal vorbeste bine ruseste.

Legaturile dintre cele doua tari sunt greu de ignorat. Ambele state impartasesc alfabetul chirilic, limbile rusa si bulgara sunt inrudite, iar apropierea culturala si religioasa este foarte bine cunoscuta.

Pentru rusi, Bulgaria este una dintre cele mai indragite destinatii de vacanta in sezonul estival, devansand Franta si Italia.

"Piata ruseasca este foarte interesanta pentru noi si datorita faptului ca, pe langa pachetele all-inclusive, rusii cauta si alte tipuri de oferte turistice", a declarat ministrul bulgar al Turismului, Nikolina Angelkova, intr-un interviu acordat presei din Bulgaria.

Este vorba, in principal, despre pachetele turistice de tip wellness.

Bani rusesti

Pe plaja din Kranevo, prezenta rusilor este evidenta. Datorita acestora, in zona urmeaza sa apara un masiv centru sportiv si de wellness. In timpul sezonului de vara, nu exista dimineata in care sa nu observi, pe plaja, sute de copii si tineri rusi, care fac antrenamente, ca membri in asociatii sportive rusesti. Nu de ieri, de astazi, ci inca din anii '70, cand Kranevo gazduia tabara internationala a p ...citeste mai departe despre "Vin rusii in Bulgaria si nu toata lumea e fericita" pe Ziare.com

#Bulgaria rusi vacante litoral , #Stiri International