Visele de Craciun ale sustinatorilor Brexit: Cat e iluzie si cat e minciuna in ce promite May

Marti, 19 Decembrie 2017, ora 16:40
1026 citiri
Visele de Craciun ale sustinatorilor Brexit: Cat e iluzie si cat e minciuna in ce promite May
Foto: Arhiva Ziare.com

Negociatorii britanici pentru Brexit vor sa obtina un acord comercial pe placul lor. Votul Parlamentului privind iesirea din UE s-ar putea dovedi inutil.

Boris Johnson pare un fel de urs mare si fioros al Brexit-ului. A ramas amenintator de tacut in timpul negocierilor febrile ale Theresei May la Bruxelles si a ales sa nu o vaneze.

Dar se pare ca perioada de gratie s-a terminat dupa ce May a reusit sa convinga guvernele statelor UE ca s-au facut progrese suficiente si ca negocierile pot continua. "Brexit-ul nu are voie sa ne transforme intr-un stat vasal", a strigat "ursul" Boris Johnson, pentru a descrie viitorul loc al Marii Britanii in lume.

E o formulare exploziva care ii apartine initial parlamentarului Jacob Ress-Mogg, pasionat de istoria mai veche: Marea Britanie va ajunge ca o "colonie, un supus", daca respecta in continuare regulile UE dupa Brexit.

In 2018 vor incepe intai discutiile privind conditiile pentru perioada de tranzitie intre iesirea tarii din UE, programata pentru 29 martie 2019, si inceputul anului 2021. Atunci, Marea Britanie va fi un stat tert pentru UE, ca Turcia sau Albania.

Oferta pentru perioada de tranzitie inseamna ca statutul actual va fi pastrat pentru aproximativ doi ani, pana la parasirea Uniunii.

Citeste si Brexit intra in a doua etapa a negocierilor: Liderii UE avertizeaza ca va fi mai dificila decat prima

In aceasta perioada, britanicii ar trebui sa respecte toate regulile, inclusiv noile legi si verdictele Curtii Europene de Justitie.

Ar trebui sa-si plateasca contributiile la vistieriile europene, pierzand insa dreptul de vot la Bruxelles.

Luni, Theresa May a declarat insa in fata guvernului ei ca intentioneaza sa paraseasca deja in perioada de tranzitie politica agrara si piscicola comuna a UE. Aceasta va fi noua lupta in 2018, pentru ca nu apare sub nicio forma in ofertele inaintate de Bruxelles.

Minciunile legate de Brexit continua

Probabil ca vor trece din nou luni de zile pana cand May si sustinatorii Brexit-ului vor intelege realitatea dura a perioadei de tranzitie.

Theresa May a respins la Londra si afirmatia negociatorului-sef din partea UE, Michel Barnier, ca Marea Britanie nu va avea parte de un Brexit dupa bunul ei plac. Pare dificil sa le injectezi o doza de simt al realitatii conceptiilor asa-numitilor "Brexiteers" despre un viitor acord comercial.

Discutiile privind acest subiect vor incepe in primavara. Dar minciunile legate de Brexit continua: Nici sefa de guvern, ...citeste mai departe despre "Visele de Craciun ale sustinatorilor Brexit: Cat e iluzie si cat e minciuna in ce promite May" pe Ziare.com

#Brexit negocieri May , #Stiri International