Vot anti-NSA din partea unei majoritati largi in Camera Reprezentantilor

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 09:10
960 citiri
Vot anti-NSA din partea unei majoritati largi in Camera Reprezentantilor

Puterile in domeniul supravegherii electronice ale Agentiei Nationale de Securitate (NSA) pe teritoriul Statelor Unite au fost restranse, dupa ce Camera Reprezentantilor a adoptat joi seara cu o majoritate larga un amendament, vot ce releva amploarrea opozitiei Congresului fata de NSA, relateaza AFP.

Reprezentantii au adoptat cu 293 de voturi la 123 un amendament la o lege privind bugetul Apararii pentru exercitiul bugetar din 2015, care incepe la 1 octombrie. Acest amendament nu a fost examinat sau aprobat de catre Senat, ceea ce face ca votul de joi seara sa nu aiba un efect imediat asupra activitatilor NSA, conform Mediafax.

Insa mesajul trimis de catre reprezentanti, atat republicani, cat si democrati, este fara echivoc. Congresmenii intentioneaza, astfel, sa umple o prapastie juridica si sa interzica NSA sa exploateze date personale electronice ale cetatenior americani fara sa fi obtinut in prealabil o ordonanta judiciara in acest sens.

In prezent, NSA poate sa vizeze fara o ordonanta judiciara tinte din strainatate, pe Internet, prin programul PRISM, care-i priveste pe utilizatorii Facebook, Gmail si altor servicii. Insa agentia colecteaza in acest cadru, prin "inadvertenta", comunicatiile unor americani. De asemenea, Agentia a recunoscut in mai multe randuri ca a exploatat informatiile astfel culese, stocate pe serverele sale, fara vreo autorizare din partea vreunui judecator.

Insa Constitutia si legile americane prevad ca Guvernul sa obtina in prealabil o ordonanta din partea justitiei pentru a putea sa efectueze cercetari asupra cetatenilor americani.

Amendamentul de joi pune capat acestei falii si interzice NSA sa procedeze fara ordonante la vreo cercetare vizand americani, inclusiv in cazul in care comunicatiile lor sunt interceptate "din greseala".

Ce interzice amendamentul

Textul interzice atat NSA, cat si CIA, sa ceara producatorilor de prograne informatice sa includa "portite de intrare" secrete pentru ca NSA sa poata sa ocoleasca incodarea si sa acceada la date pesonale ale utilizatorilor, ceea ce Agentia este acuzata ca face de mai multi ani.

"Aceste doua masuri vor aduce schimbari apreciabile care vor contribui la avansarea reformarii programelor de supraveghere si vor permite sa fie recastigata increderea pierduta a navigatorilor pe Internet si a companiilor, aparand in continuare Securitatea Nationala", a subliniat miercuri, intr-o scrisoare, o coalitie de ONG-uri reformiste.

Dupa un an de la dezvaluirile fostului prestator NSA Edward Snowden, Congresul dezbate in continuare asupra celui mai bun mod de reformare a programelor americane de supraveghere. Camera Reprezentantilor a adoptat la 22 mai un proiect de reforma, iar Senatul urmeaza sa se pronunte asupra acestui dosar-cheie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nsa amendament, #supraveghere NSA , #Stiri International