WSJ: Despre viitorul Uniunii Europene - clivajul intre statele est si vest europene se accentueaza

Duminica, 12 Martie 2017, ora 10:42
1152 citiri
WSJ: Despre viitorul Uniunii Europene - clivajul intre statele est si vest europene se accentueaza

Clivajul intre statele est si vest-europene pare sa se extinda, in contextul propunerilor pentru o Uniune Europeana cu grade diferite de integrare, scrie Wall Street Journal, notand ca Romania se opune ideii unei Europe cu mai multe viteze, dar Germania a dat asigurari ca nu vor aparea diferentieri.

"Clivajul intre statele vestice, mai avansate, ale Uniunii Europene, si cele din est, mai putin bogate, s-a accentuat vineri, in contextul disputelor liderilor privind viitorul Blocului comunitar dupa Brexit", comenteaza The Wall Street Journal.

Ultima zi a summitului UE de la Bruxelles urma sa se concentreze pe pregatirea reuniunii de celebrare a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, prin care s-a fondat Blocul comunitar. In schimb, summitul a ajuns sa fie marcat de discutiile pe ideea daca daca Uniunea Europeana ar trebui sa continue actualul parcurs de aprofundare a integrarii politice si economice ori sa modereze ambitiile.

"Mai precis, disputa se refera la propunerile de a le permite unora dintre cele 27 de state membre UE sa decida cat de mult si in ce ritm vor sa abordeze integrarea", subliniaza The Wall Street Journal intr-un articol intitulat "Clivajul Est-Vest se accentueaza la nivelul Europei in perspectiva Brexit".

Liderii tarilor mai putin avansate economic din Europa Centrala si de Est cred ca propunerile privind configurarea unei asa-numite Uniuni Europene cu mai multe viteze i-ar lasa in urma, mai ales dupa ce Marea Britanie va parasi Blocul comunitar si bugetul se va restrange.

Abandonarea ideii conform careia noile state europene trebuie sa ajunga la acelasi nivel de integrare si prosperitate ar avea consecinte profunde, a semnalat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis dupa summit, potrivit WSJ.

Insa cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a dat asigurari ca permiterea unei integrari economice si politice in diferite grade nu ar crea "cetateni de prim rang sau de rang secund. Diversitatea la nivelul Uniunii Europene este un lucru prevazut in tratate si este un fapt de viata", a argumentat liderul Germaniei.

Initiatori ai propunerii unei Europe cu viteze diferite, precum Xavier Bettel, premierul Luxemburgului, sustin ca unul dintre scopuri este reducerea puterii unui numar mic de state membre de a bloca in procesul de vot masuri preferate de majoritatea care vrea un viitor al Uniunii Europene. "Eu prefer doua viteze decat nicio viteza. Pentru moment, avem o Europa blocata", a subliniat Bettel.

Jean-Claude Juncker, ...citeste mai departe despre "WSJ: Despre viitorul Uniunii Europene - clivajul intre statele est si vest europene se accentueaza" pe Ziare.com

#Uniunea Europeana doua viteze, #viitor UE , #Stiri International