Zece tari prezinta un plan comun de aparare militara a Europei. Sustin ca nu e vorba de o alternativa la NATO

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 19:20
1106 citiri
Zece tari prezinta un plan comun de aparare militara a Europei. Sustin ca nu e vorba de o alternativa la NATO
Foto: Facebook Emmanuel Macron

Zece tari europene au lansat, miercuri, in cursul unei reuniuni desfasurate la Paris, un plan comun de aparare militara, Franta transmitand semnalul ca Europa este capabila sa isi garanteze propria securitate.

Initiativa Europeana de Interventie (IEI) a fost lansata in iunie, dar miercuri, in cadrul unei reuniuni desfasurate la Paris, liderii tarilor participante au elaborat planul de functionare a acestei coalitii.

La proiectul coordonat de Franta s-au alaturat Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Olanda, Spania si Portugalia. Finlanda a semnalat ca se va alatura coalitiei, informeaza agentia Reuters.

Conform initiatorilor, proiectul condus de Franta nu reprezinta o alternativa la Alianta Nord-Atlantica, dominata de Statele Unite, desi crearea acestei coalitii reflecta preocuparile privind abordarea izolationista a Administratiei Donald Trump.

"Intr-un mediu in care amenintarile si modificarile de natura geopolitica si climatica se intensifica, initiativa trebuie sa transmita mesajul ca Europa este pregatita, are capabilitati. Initiativa nu intra in contradictie, nici nu incearca sa ocoleasca eforturile istorice in materie de aparare ale Uniunii Europene, nici pe cele ale NATO. Dimpotriva, va contribui la imbunatatirea interoperabilitatii intre tarile participante", a declarat un oficial guvernamental francez citat de Reuters. ...citeste mai departe despre "Zece tari prezinta un plan comun de aparare militara a Europei. Sustin ca nu e vorba de o alternativa la NATO" pe Ziare.com

#tari Europa armata comuna, #armata Europa alternativa NATO , #Stiri International