Zeci de oameni puternici si putred de bogati, arestati in Arabia Saudita: care este explicatia si ce efecte sunt

Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 14:16
1674 citiri
Zeci de oameni puternici si putred de bogati, arestati in Arabia Saudita: care este explicatia si ce efecte sunt

Infiintarea unei comisii anticoruptie in Arabia Saudita si arestarea mai multor printi, oameni de afaceri si ministri au intarit increderea in statul de drept din tara si contribuie la mentinerea climatului de investitii, a sustinut duminica Ministerul saudit al Finantelor, dupa masurile anuntate sambata seara, relateaza Reuters, citand canalul de televiziune Al Arabiya.

Intre cei arestati se numara si printul miliardar Alwaleed Bin Talal, principal actionar al societatii internationale de investitii Kingdom Holding Company, ale carei actiuni au scazut cu 9,9% duminica dimineata la deschiderea bursei saudite.

Indicele bursier saudit inregistra un declin de 1%, iar titlurile National Industrialization Co (Tasnee), in care Kingdom detine o participatie de 6,2%, inregistrau un recul de 1,3%.

Si in alte state din Golf au fost consemnate turbulente pe pietele bursiere. Bursele din Dubai si Qatar inregistrau duminica dimineata scaderi de 0,9% si, respectiv, 0,6%. Analistii sustin ca arestarile au ingrijorat piata bursiera deoarece oamenii de afaceri implicati ar putea fi nevoiti sa-si vanda unele participatii, ceea ce temporar ar putea duce la scaderea preturilor.

Unsprezece printi, patru ministri actuali si zeci de fosti ministri, precum si mai multi oameni de afaceri proeminenti au fost arestati sambata seara in regat, intr-o actiune fara precedent a autoritatilor.

Arestarile au avut loc la scurt vreme dupa infiintarea comisiei anticoruptie, condusa de printul mostenitor Mohammad bin Salman, in varsta de 32 de ani.

Printul mostenitor, care controleaza principalele parghii ale guvernarii, de la aparare la economie, pare ca incearca sa puna capat contestarilor interne inaintea transferarii oficiale a puterii de catre tatal sau, regele Salman, in varsta de 81 de ani, potrivit AFP

La sfarsitul lunii octombrie, el a promis o Arabie Saudita "moderna", distantandu-se de imaginea unei tari mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune stricta a islamului care se considera ca a inspirat numerosi jihadisti din intreaga lume.

Printul mostenitor a lansat mai multe proiecte de reforma - dreptul pentru femei de a conduce masinile si deschiderea de cinematografe, mai ales - care marcheaza cea mai mare transformare culturala si economica din istoria moderna a regatului. In acelasi timp, el a procedat la consolidarea puterii sale politice, in special printr-un val de arestari de disidenti, printre care clerici influenti si intelectua... citeste mai departe despre "Zeci de oameni puternici si putred de bogati, arestati in Arabia Saudita: care este explicatia si ce efecte sunt" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#printi miliardari arestati Arabia Saudita , #Stiri International