Zona euro, preocupata de reducerea fiscalitatii pe munca

Marti, 08 Iulie 2014, ora 08:55
1423 citiri
Zona euro, preocupata de reducerea fiscalitatii pe munca

Ministrii finantelor din tarile zonei euro au inceput luni discutii despre metodele de a reduce fiscalitatea care apasa asupra muncii, unul dintre mijloacele preconizate de Comisia Europeana pentru a relansa cresterea economica si a majora numarul locurilor de munca, relateaza AFP.

'Am avut o prima discutie despre modul de a reduce fiscalitatea care exercita presiuni asupra muncii', a indicat la terminarea unei reuniuni a Eurogrupului presedintele sau, Jeroen Dijsselbloem.

Comisia Europeana a publicat in iunie recomandari specifice fiecarei tari in materie de reforme economice si sociale. Aceste recomandari identifica 11 tari din zona euro in care presiunea fiscala asupra salariilor este foarte ridicata, intre care Franta, Germania, Italia, Spania si Belgia.

Presiunea fiscala asupra muncii in zona euro este una dintre cele mai ridicate

Presiunea fiscala asupra muncii in tarile membre zonei euro 'este una dintre cele mai ridicate in lume', aminteste comunicatul publicat in finalul reuniunii de luni.

'Dezbaterea are ca obiect maniera de a diminua diferenta intre costul salarial al unui lucrator si salariul net pe care il primeste', a explicat Dijsselbloem.

Trei tari - Spania, Italia si Olanda - au prezentat luni initiativele pe care le-au luat in acest sens. Discutiile vor continua in septembrie pentru a identifica principii commune, chiar daca va trebui 'sa se tina cont de circumstante nationale specifice', a subliniat Dijsselbloem.

Unele tari nu dispun, de fapt, de o mare marja de manevra bugetara. Reducerea fiscalitatii care apasa asupra muncii va trebui deci sa fie 'compensata', subliniaza Eurogrupul.

Unul dintre mijloace consta intr-o reducere a cheltuielilor bugetare, dar solutia poate fi gasita de asemenea schimband repartitia fiscalitatii in mod neutru pe plan bugetar. Reducerea fiscalitatii asupra muncii ar fi compensata prin 'surse de venituri fiscale mai putin prejudiciabile cresterii economice, precum taxe asupra consumului, asupra proprietatii si a mediului'.

#zona euro, #fiscalitate zona euro , #Stiri International