Anchetele referitoare la BAE Systems se extind in Suedia si Cehia

Marti, 20 Februarie 2007, ora 08:46
1223 citiri

Procurorii suedezi au deschis o ancheta asupra companiei autohtone Saab, la care firma britanica BAE Systems detine 20 la suta din actiuni, in legatura cu acuzatii de coruptie aduse grupului britanic in cazul unei tranzactii cu avioane incheiate cu Republica Ceha, informeaza Financial Times.

La randul sau, politia ceha a anuntat luni ca a inceput investigarea unor acuzatii de dare de mita care privesc compania BAE, in urma unei solicitari in acest sens adresata de Biroul britanic pentru Fraude Grave (SFO), care ancheteaza activitatile grupului britanic in sase tari.

Investigatia suedeza referitoare la vanzarea unor avioane militare Republicii Cehe deschide un nou front in anchetele care vizeaza BAE, chiar daca societatea neaga constant aceste acuzatii, subliniaza Financial Times in editia electronica de marti.

Christer van der Kwast, procuorul general al Suediei, a declarat luni pentru cotidianul britanic ca el personal conduce investigatia preliminara ce incearca sa stabileasca implicarea Saab in tranzactia din Cehia, iar in curand va anunta daca va declanta o ancheta propriu-zisa.

"Principala acuzatie priveste BAE Systems, dar cum Saab are legaturi cu BAE, se pune problema daca a fost data mita si daca Saab a luat parte la aceasta", a explicat el.

Saab si-a anuntat deplina cooperare cu procurorul Kwast si a subliniat ca marketingul privitor la aceasta afacere a apartinut in intregime BAE.

Tranzactia investigata priveste un acord - ulterior anulat - incheiat de autoritatile suedeze si cehe in 2001, in valoare de 60 de miliarde de coroane cehe (mai mult de doua miliarde de euro), pentru vanzarea a 24 de avioane de lupta Gripen catre armata ceha. Afacerea a fost incheiata de un joint venture in proportie egala 50-50 intre Saab si BAE. Joint venture-ul este in prezent detinut in intregime de Saab, dar cele doua companii coopereaza in continuare pentru vanzarea de avioane.

Politia din Praga a fost de acord sa ajute anchetatorii britanici, care nu au voie, prin lege, sa stranga probe pe teritoriul ceh.

Serious Fraud Office a renuntat in decembrie, la cererea guvernului britanic, la o ancheta privitoare la acuzatii de coruptie in afaceri incheiate de BAE cu Arabia Saudita. SFO a refuzat sa faca orice comentariu in legatura cu noile evolutii din scandalul de coruptie in care este implicata BAE Systems. Financial Times aminteste ca SFO investigheaza tranzactii ale BAE si in Romania, Chile, Qatar, Africa de Sud si Tanzania.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)