Bancile suedeze trec cu bine de testele de stres

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 13:22
1196 citiri
Bancile suedeze trec cu bine de testele de stres

Autoritatea suedeza de supraveghere a pietelor financiare a anuntat miercuri ca principalele banci ale statului nordic vor putea rezista in fata unor "socuri extreme", create de recesiunea severa ce afecteaza Suedia si statele baltice, relateaza Reuters, informeaza Newsin.

Autoritatea suedeza a declarat ca a testat principalele patru banci - Nordea, SEB, Handelsbanken si Swedbank - iar testele au aratat ca acestea ar putea absorbi pierderi de peste 150 miliarde coroane suedeze (19,7 miliarde dolari) in urmatorii trei ani in cazul unei crize grave in regiunea statelor baltice.

Acesta a fost cel mai grav scenariu luat in calcul de aceste teste.

"Momentan nu este nevoie de nicio intarire a capitalului propriu al acestor banci, conform reglementarilor existente", a anuntat autoritatea suedeza intr-un comunicat.

"Insa in cazuri extreme, piata va avea nevoie de un nivel mai ridicat de capital, care poate pune presiune pe posibilitatile de finantare ale bancilor cele mai afectate", reiese din comunicatul citat de Reuters.

Autoritatea de supraveghere a precizat ca a testat trei scenarii pentru perioada 2009-2011, luand in calcul pierderi totale din creditare de aproximativ 200 miliarde - 350 miliarde coroane, ce ar cauza pierderi considerabile pentru diviziile din strainatate ale bancilor.

Bancile suedeze au evitat sa se implice in afaceri riscante care au cauzat pierderi masive bancilor din Statele Unite ale Americii si Europa, scrie Reuters.

Momentan pietele sunt ingrijorate de scenariul unei crize baltice, in conditiile in care grupurile Swedbank si SEB au acordat imprumuturi consistente statelor baltice, grav afectate de recesiune.

Letonia, stat al carei economie a fost afectata sever de criza globala, incearca sa evite o depreciere a latului leton care ar avea repercusiuni asupra bancilor suedeze expuse la regiune si ar starni alte ingrijorari cu privire la perspectiva regiunii.

#banci, #teste, #stres , #Suedia