Boss-ul Ikea, de la fascism la zgarcenie

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 23:25
10510 citiri
Boss-ul Ikea, de la fascism la zgarcenie

Desi este unul dintre cei mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata la 23 de miliarde de dolari, conduce aceeasi masina de 15 ani, zboara la clasa economica si incurajeaza miile de angajati ai imperiului pe care l-a construit sa nu risipeasca hartia.

Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea, este recunoscut pentru avaritia sa, in ciuda faptului ca este pe locul 11 in topul celor mai bogati oameni de pe planeta, informeaza NZ Herald.

Recent, presa suedeza a facut o serie de dezvaluiri, potrivit carora Kamprad si-ar conduce imperiul printr-o fundatie cu sediul in Liechtenstein, pentru a ocoli plata unor taxe in Suedia.

Kamprad, in varsta de 84 ani, care locuieste acum in Elvetia, a afirmat ca el si familia lui si-au pierdut orice control asupra Ikea.

Totusi, un material realizat de un post de televiziune suedez arata ca miliardarul conduce inca Ikea si ca acesta a creat o fundatie in Liechtenstein, un paradis fiscal.

Potrivit postului TV, exista doua fete ale Ikea, una publica si una ascunsa.

Prima ipostaza este reprezentata de Inka Holdings, compania care detine cele 280 de magazine Ikea din lume. A doua fata, cea din umbra, este fundatia Intergo, infiintata in urma cu 20 de ani, in Liechtenstein.

Fundatia, care are o subsidiara si in Luxemburg numita Inter Ikea Systems, detine toate drepturile asupra produselor gigantului de mobila.

3% din totalul vanzarilor sunt directionate catre Liechtenstein sub forma de redevente, ceea ce a permis fundatiei sa stranga peste 15 miliarde de dolari.

Kamprad a insistat ca fundatia este condusa de un board independent.

"Misiunea fundatiei este sa asigure existenta pe termen lung a business-ului Ikea. Intotdeauna am privit taxele ca pe un cost, la fel ca celelalte costuri care apar in viata unei afaceri.

Structura de taxare optimizata ne da posibilitatea de a fi flexibili in folosirea capitalului, taxat pe o piata. Acesta poate fi folosit pe alte piete pentru dezvoltarea afacerii, fara povara taxarii duble."

Pus la zid, a doua oara

In 1994, antreprenorul suedez a fost acuzat ca in tinerete ar fi facut parte din gruparea pro-fascista Miscarea Noua Suedia, care a racolat membri pana in 1945.

Informatia a aparut in presa odata cu publicarea unei scrisori semnate de fascistul Per Engadhl, cu care seful Ikea fusese prieten.

Kamprad si-a cerut scuze in fata angajatilor sai, spunand ca inscrierea in acea grupare a fost cea mai mare greseala a vietii lui.

Povestea Ikea


Spiritul antreprenorial s-a trezit in Kamprad, inca de mic copil, cand obisnuia sa vanda chibrituri vecinilor sai. Dupa aceea, le-a adus acestora peste, decoratiuni de Craciun, creioane si mai apoi pixuri.

La varsta de 17 ani, a primit de la tatal sau o mica suma de bani, cu care a pus bazele Ikea.

Numele companiei este compus din initialele fondatorului, la care a adaugat prima litera din numele fermei detinute de familia sa Elmtaryd si prima litera din numele satului din apropiere, Agunnard.

Kamprad s-a indreptat catre mai ieftinii producatori polonezi pentru componentele de mobilier, ce urmau sa fie vandute in pachete plate.

Magnatul Ikea s-a mutat in Elvetia in 1976 pentru a evita taxele pe avere din Suedia.

Un studiu facut de Universitatea din Londra a aratat ca asemanarea dintre interiorul unui magazin Ikea si un labirint este gandita cu scopul de a "ameti" clientii, care vor vedea astfel mai multe produse si vor putea face achizitii rapide si irationale.

In prezent, conduce o masina Volvo 240 de 15 ani si poarta rareori costum. Nu de putine ori, viziteaza magazinele Ikea pentru mancarea ieftina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fascism, #ikea, #ingvar kamprad, #mobila ikea, #sef ikea, #sef ikea zgarcit , #Suedia