Finlanda si Suedia, tinute pe tusa: Aderarea la NATO poate sa mai astepte. Sa nu suparam Rusia

Vineri, 29 Aprilie 2016, ora 15:00
6513 citiri
Finlanda si Suedia, tinute pe tusa: Aderarea la NATO poate sa mai astepte. Sa nu suparam Rusia
Foto: NATO

Aderarea Finlandei si Suediei la NATO ar putea sa mai aiba de asteptat, din cauza tensiunilor dintre Occident si Rusia.

Vestea ca vor fi tinuti pe banca de rezerve le-a fost transmisa scandinavilor de catre presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, care i-a rugat in special pe oficialii finlandezi sa fie foarte atenti la toate implicatiile unui astfel de pas, transmite Defense News.

Cu ochii pe Moscova

Calea Finlandei catre NATO s-ar putea dovedi spinoasa si ar ridica destule probleme, a explica Ilves, adaugand: "Multi ar putea spune ca momentul este prost ales".

Estonia, alaturi de Lituania si Letonia, face parte in grupul celor trei tari ex-sovieice care in 2004 au reusit sa faca pasul decisiv pentru a iesi in sfera de influenta a Moscovei, iar oficialii de la Tallin sunt si printre putinii lideri de guvern care asigura necesarul de 2% din PIB pentru bugetul militar al tarii, conform cerintelor Aliantei.

"Va pot garanta ca vor fi tari membre care vor spune: 'Este provocator, nu este un moment prielnic. Nu vrem sa speriem Rusia'. Acesta nu este un proces automat - o tara depune cererea de aderare si intra automat in NATO", a explicat seful de stat.

Pe 13 mai, in cadrul unui summit cu liderii statelor nordice, oficialii celor doua tari scandinave vor avea ocazia sa discute cu presedintele Barack Obama chestiunile privind programul de aparare pe termen lung si politicile de securitate in regiune.

Finlanda si Suedia au semnat in 2014 un acord de a deveni tari gazda pentru fortele NATO, beneficiind de asistenta limitata in cazuri de extrema urgenta.

Problema finlandeza

In acelasi timp, Finlanda, tara care se invecineaza direct cu Rusia, are o problema ridicata de adoptia a catorva mii de rusi care beneficiaza de dubla cetatenie.

In multe cazuri, acestia au fost integrati inclusiv in structurile militare coordonate de Helsinki, multi critici ai guvernului finlandez ridicand problema daca se poate pune pret pe loialitatea acestora in cazul unei confruntari cu Rusia.

Dezbaterea politica si publica din Finlanda si Suedia privind aderarea celor doua tari la Alianta Nord-Atlantica a devenit tot mai incinsa, chiar daca guvernele de la Helsinki si Stockholm nu au facut inca niciun pas evident in aceasta directie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#parteneriat nATO Finlanda Suedia, #aderare NATO Finlanda, #tensiuni NATO Rusia , #Suedia