Nasdaq ofera 3,3 miliarde dolari pentru preluarea grupului bursier nordic OMX

Joi, 12 Aprilie 2007, ora 13:00
943 citiri

Nasdaq Stock Market Inc. a facut o oferta de preluare in valoare de 23 miliarde coroane suedeze (3,3 miliarde dolari) pentru grupul bursier nordic OMX, a anuntat joi cotidianul suedez de afaceri Dagens Industri, citand surse apropiate negocierilor, relateaza Reuters.

Cotidianul suedez a precizat pe pagina sa web ca principala bursa electronica americana a oferit 192 de coroane pe actiune OMX.

Conform informatiilor aparute in cotidianul suedez, consiliul de administratie al OMX a primit aceasta oferta in urma cu doua saptamani si in cursul saptamanii trecute a oferit bursei americane datele sale contabile pentru a fi analizate.

Purtatorul de cuvant al OMX, Niclas Lilja a refuzat sa cometeze aceste informatii. Grupul OMX detine si opereaza bursele din Stockholm, Helsinki, Copenhaga, Reykjavik si din statele baltice.

Tendinta de consolidare in industria bursiera este alimentata de necesitatea de a oferi investitorilor posibilitatea de a realiza schimburi pe plan transfontalier, de presiunea pentru reducerea tarifele de tranzactionare si de aparitia de tehnologie de noua generatie, ce au fortat scaderea preturilor.

Una din marile provocari cu care sunt confruntate bursele o reprezinta directiva europeana MiFID(Directiva privind Pietele de Instrumente Financiare), care, conform analistilor, va avea drept efect atragerea lichiditatii din sectorul bursier catre sectorul bancar iar bancile vor putea sa isi creeze propriile platforme de tranzactionare asemanatoare burselor.

Uniunea Europeana va schimba, din 1 noiembrie, reglementarile pietei financiare astfel incat noile reguli sa permita intermediarilor, caselor de brokeraj sau burselor de valori sa faca tranzactii in orice alt stat membru al UE.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)