Portughezul Barroso, in pole-position pentru sefia Comisiei Europene

Joi, 25 Iunie 2009, ora 11:55
1274 citiri
Portughezul Barroso, in pole-position pentru sefia Comisiei Europene

Ex-maoist, liberal, devenit socialist-democrat doar ca titulatura, dar cu viziuni clare de centru-dreapta.

Acesta este, pe scurt, portretul actualului presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, principalul favorit la obtinerea unui al doilea mandat de cinci ani la conducerea Executivului comunitar.

Politicianul de 53 de ani a primit, joi, un sprijin la nivel de principiu de la sefii de stat si de guvern din cele 27 de state membre, dar nu si desemnarea sa oficiala.

Motivul acestei reticente a liderilor europeni de a-l lansa pe Barroso pentru un nou mandat de 5 ani este explicabila, in conditiile in care portughezul se confrunta cu o opozitie tot mai vizibila in randul eurodeputatilor, care vor trebui sa voteze noua echipa de comisari.

De aceea, Consiliul European a considerat ca e necesara o abordare prudenta, urmand ca reprezentantii Cehiei si ai Suediei - tarile care detin consecutiv presedintia semestriala a UE in acest an - sa aiba consultari cu Parlamentul European cu privire la candidatura lui Barroso pentru presedintia Comisiei Europene.

Daca vor fi convinsi ca pot asigura o majoritate, liderii UE vor da apoi candidaturii lui Barroso o confirmare deplina care va permite Legislativului comunitar sa-l voteze, in sesiunea plenara de la jumatatea lunii iulie.

Cum a "sedus" Barroso capitalele europene?Fonduri, posturi si derogari

Sansele ca Jose Barroso sa echivaleze performanta fostului presedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, care a detinut doua mandate consecutive intre 1985 si1995, sunt, in principiu, destul de mari, comenteaza presa franceza.

Chiar daca socialistii il caricaturizeaza ca fiind un ultraliberal, portughezul este un adevarat as in a-si atrage sprijinul liderilor politici europeni.

Cum? Foarte simplu: prin favoruri. Aceasta a fost cheia succesului de a obtine si prietenia presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, sustine "Le Figaro".

In decurs de trei zile, francezii au primit 109 milioane de euro de la Comisia Europeana, bani destinati departamentelor afectate de furtuna Klaus, derogari pentru producatorii de vinuri, iar un inalt functionar - Herve Jouanjean - a fost numit intr-un post strategic: director general al Directiei de Buget. 

#CE, # mandat, # fonduri , #Suedia