Prima tara din lume care ar putea renunta complet la banii lichizi

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 16:45
1545 citiri
Prima tara din lume care ar putea renunta complet la banii lichizi
Sursa foto: KTH

Patru din cinci achizitii in Suedia sunt platite pe cale electronica sau cu cardul, potrivit unui raport citat de Business Insider, ceea ce face din Suedia prima tara care ar putea renunta complet la plata in numerar.

Potrivit publicatiei The Local, fiecare cetatean al Suediei foloseste plata electronica de 260 de ori pe an. Sistemele de plata electronica, precum Swish, substituie nevoia de a folosi bancomate pentru bani, in timp ce, la nivel stradal, mai toti retailerii accepta plata cu cardul, conform Mediafax.

Trecerea la plata electronica ii lasa pe hoti fara ocupatie. Potrivit Asociatiei de bancheri a Suediei, doar cinci furturi din banci au fost reclamate in 2012, cea mai mica rata a Suediei din ultimii 30 de ani la acest capitol, scrie Business Insider.

In acelasi timp, doi din trei suedezi considera ca detinerea de bani lichizi este un drept fundamental al omului, iar pana in anul 2030 nu vor putea disparea complet din sistemul suedez, a declarat profesorul asociat de dinamici industriale Niklas Arvidsson pentru The Local.

Totusi, modelul suedez nu este deocamdata o tendinta la nivel european. In Italia plata in numerar conduce in topul preferintelor, fiind metoda folosita pentru trei sferturi din totalul de achizitii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#suedia moneda, #plati electronice suedia , #Suedia