Suedia a reintrat neasteptat in recesiune in T4 din 2009

Luni, 01 Martie 2010, ora 13:37
1541 citiri
Suedia a reintrat neasteptat in recesiune in T4 din 2009

Economia Suediei s-a comprimat cu 0,6% in al patrulea trimestru din 2009, reintrand neasteptat in recesiune, dupa revizuirea in scadere a cifrelor aferente celui de-al treilea trimestru, relateaza Forexyard, citat de NewsIn.

Analistii prevedeau, in medie, ca produsul intern brut (PIB) va avansa cu 0,3% in al patrulea trimestru.

Cresterea economica din al treilea trimestru, anuntata initial la 0,2%, a fost revizuita in scadere, la un declin de 0,1%, ceea ce inseamna ca economia a reintrat in recesiune, dupa doua trimestre consecutive de scadere a PIB.

Economistii au pareri diferite in ceea ce priveste implicatiile acestor statistici.

Unii sustin ca revizuirile semnificative ale PIB sunt normale si nu schimba situatia economica de ansamblu, altii sunt de parere ca planurile bancii centrale, de a majora dobanda cheie in aceasta vara, sunt periculoase.

"Statisticile nu vor influenta probabil banca centrala, din moment ce acestia privesc situatia in perspectiva si vedem ca se va inregistra o crestere mai puternica", a declarat Bengt Rostrom, economist in cadrul Nordea.

Economistul Knut Hallberg, din cadrul Swedbank, considera totusi ca cifrele anuntate cer prudenta in ceea ce priveste deciziile de politica monetara. 

#suedia, # recesiune, # trimestru , #Suedia