Suedia ar putea forta bancile sa intermedieze tranzactii cu numerar

Luni, 25 Martie 2019, ora 10:12
4507 citiri
Suedia ar putea forta bancile sa intermedieze tranzactii cu numerar
Foto: CC0 Creative Commons

Suedia ar putea promova o propunere legislativa care sa forteze bancile sa continue sa ofere numerar clientilor care solicita acest lucru, in conditiile in care aceasta tara cunoaste o transfomare rapida intr-o societate fara numerar.

In ultimele zile, mai multi parlamentari au declarat ca este posibil ca Guvernul sa incerce sa puna in practica o propunere legislativa pe care industria bancara a criticat-o si a considerat-o, posibil, ilegala, transmite Bloomberg.

"Ar putea sa fie unele modificari, insa, in mare parte ceea ce am propus va fi implementat. Exista o larga majoritate pentru acest lucru asa ca ma astept sa se intample", a declarat Fredrik Olovsson, un parlamentar important in cadrul Partidului Social Democrat, la putere.

Olovsson face parte dintr-o comisie pentru revizuirea legii de functionare a Bancii Centrale, care a propus anul trecut obligarea bancilor care ofera conturi curente si au depozite de la populatie de peste 70 miliarde coroane (7,6 miliarde dolari) sa ofere in continuare retrageri de numerar si sa intermedieze chitante zilnice.

Actul legislativ este un raspuns la avansul rapid al Suediei spre o societate fara numerar, in care bancile nu vor mai oferi retrageri de numerar iar magazinele nu vor mai accepta nici ele cash. Insa unele persoane au dificultati in a se descurca cu telefoanele mobile sau cardurile bancare. Exista de asemenea ingrijorari cu privire la ceea ce se va intampla daca sistemul de plati digitale se va prabusi brusc.

Asociatia bancilor din Suedia sustine, insa, ca acest plan va face doar cateva banci responsabile pentru a furniza numerar si ar putea incalca legislatia din Uniunea Europeana.

Autoritatea pentru concurenta si organismul pentru supravegherea pietei financiare au criticat si ele propunerea legislativa, sustinand ca va distorsiona competitia deoarece va afecta doar unele banci iar, pe de alta parte, asigurarea numerarului ar fi o responsabilitate a statului.

Pe de alta partea, Banca Centrala a Suediei sustine ca propunerea, care are sprijin si in randul parlamentarilor din opozitie, nu merge suficient de departe in sensul ca toate bancile ar trebui obligate sa intermedieze tranzactii cu numerar.

Guvernul format din social democrati si verzi a refuzat sa faca comentarii cu privire la forma finala a actului legislativ dar a confirmat ca va face o propunere catre consiliul legislativ in primavara acestui an inainte de a o prezenta Parlamentului in toamna, a declarat purtatoarea de cuvant a ministrului pentru piete financiare.

#Suedia tranzactii numerar, #Suedia societate cash , #Suedia