Suedia si Danemarca fac front comun impotriva migratiei

Luni, 08 Februarie 2016, ora 15:25
3806 citiri
Suedia si Danemarca fac front comun impotriva migratiei
Foto: Wikimedia

Oficialii de la Copenhaga si Stockholm cauta noi solutii in privinta controlului granitelor, pentru a limita fluxul migrantilor care incearca sa intre in cele doua tari nordice.

Astfel, Suedia si Danemarca ar putea trasa o granita regionala pe care sa o controleze in comun, dupa cum anunta Bloomberg. Saptamana trecuta, premierul danez Lars Loekke Rasmussen a prezentat aceasta optiune de lucru, iar oficialii suedezi par sa agreeze ideea.

"Sigur ca sunt in favoarea unei astfel de propuneri", a transmis Kristina Persson, ministrul suedez pentru Dezvoltare Strategica si Cooperare in Nord.

Oficialul de la Stockholm a declarat ca, desi nu au fost purtate discutii oficiale pe aceasta tema, un acord poate fi incheiat intre cele doua guverne.

Relatiile dintre cele doua tari scandinave au suferit o deteriorare ca urmare a comentariilor facute de guvernul de la Stockholm privind refuzul Danemarcei de a asimila mai multi refugiati ajunsi in regiune.

In acelasi timp, granita dintre cele doua tari a fost reinstaurata, iar controalele la frontiera afecteaza ritmul vietii cotidiene a peste 80.000 de localnici care fac naveta la munca intre Malmo si Copenhaga.

Suedia a primit anul trecut peste 160.000 de migranti in tara, in vreme ce danezii au preluat doar 20.000 de persoane.

Totusi, autoritatile de la Stockholm au anuntat ca intentioneaza sa deporteze aproximativ jumatate din migrantii preluati in cursul anului 2015, acestia neindeplinind conditiile de acordare a statutului de refugiat de razboi.

O estimare a expertilor FMI arata ca, anul acesta, guvernul suedez va trebui sa aloce aproape 1% din PIB al tarii pentru a integra refugiatii primiti in tara. Procentul cheltuielilor este cel mai mare din intreaga Uniune Europeana.

#granita Suedia Danemarca, #control frontiere migranti, #spatiu schengen, #criza refugiati, #refugiati deportati Suedia , #Suedia