Evaziunea fiscala si incetinirea economiei globale, pe agenda reuniunii G20

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 11:15
1219 citiri
Evaziunea fiscala si incetinirea economiei globale, pe agenda reuniunii G20

Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din grupul G20 se vor reuni vineri la Moscova pentru a intensifica lupta impotriva evaziunii fiscale si a evita o noua incetinire a economiei mondiale.

Reuniunea de doua zile de la Moscova va pregati, de asemenea, summitul liderilor G20, care va avea loc la inceputul lunii septembrie la Sankt Petersburg, transmite AFP.

"Pana in prezent, tarile G20 au jucat un rol de pompier pentru a tine sub control criza. Astazi forumul trebuie sa puna la punct o foaie de drum pentru a mobiliza sectorul privat, pietele financiare, guvernele, bancile centrale si bancile de dezvoltare", a declarat vice-ministrul rus de Finante, Sergei Storchak.

La ultima reuniune G20, care a avut loc in luna aprilie la Washington, a fost dat publicitatii un comunicat prin care comunitatea internationala era indemnata sa lupte impotriva secretului bancar ca mijloc pentru combaterea evaziunii fiscale. Sarcina a fost inmanata Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), care ar urma sa-si prezinte vineri raportul.

Un obiectiv cheie al OECD este abordarea asa-numitei "optimizari fiscale", adica a prevederilor contabile utilizate de companiile multinationale pentru a-si reduce impozitele pe care trebuie sa le plateasca. Printre companiile care in ultima perioada au fost acuzate ca utilizeaza metode contabile controversate se numara nume precum Google, Amazon si Starbucks.

In paralel, o reuniune a ministrilor Muncii din G20 se desfasoara la Moscova pentru a discuta modalitatile de intarire a cooperarii impotriva somajului.

#summit G20 Moscova, #G20 evaziune fiscala, #G20 incetinire economie globala , #summit G20