G20: Cresc riscurile de pe pietele financiare din cauza ratelor scazute ale dobanzilor

Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 17:32
1365 citiri
G20: Cresc riscurile de pe pietele financiare din cauza ratelor scazute ale dobanzilor
Sursa foto: Higher Density

Ratele scazute ale dobanzilor contribuie la potentiala crestere a riscurilor de pe pietele financiare, deoarece majoritatea statelor se bazeaza pe masurile monetare de stimulare pentru a sprijini cresterea economica, se arata in comunicatul publicat duminica la finalul reuniunii de la Cairns (Australia) a ministrilor de Finante si ai guvernatorilor bancilor centrale din G20, transmite Bloomberg.

'Suntem constienti de potentialul acumularii unor riscuri excesive pe pietele financiare, in special in conditiile ratelor scazute ale dobanzilor si a volatilitatii preturilor activelor. Salutam conditiile economice mai solide din unele economii importante, desi avansul economic pe plan global ramane inegal', se arata in declaratie.

Redresarea economiei mondiale este ezitanta, de la precedenta reuniune G20 din februarie, deoarece semnele ca zona euro s-ar putea confrunta cu deflatia compenseaza evolutiile mai bune ale economiilor din SUA si Marea Britanie iar aceste evolutii afecteaza pietele financiare. In Asia, redresarea Japoniei este diminuata de majorarea taxei pe vanzari iar in China sporesc temerile ca obiectivul de crestere a economiei cu 7,5% in 2014 devine din ce in ce mai dificil de realizat.

'Este vital sa adoptam masuri concrete pentru a stimula cresterea si crearea de locuri de munca. Vom folosi toate parghiile pe care le avem la dispozitie, inclusiv masuri suplimentare de politica monetara si fiscala, acolo unde este adecvat', a afirmat ministrul australian de Finante, Joe Hockey.

Si directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat la reuniunea G20 asupra cresterii rapide a riscurilor legate de sistemul bancar din umbra. Chiar daca oficialul FMI a dat asigurari ca bancile centrale au instrumente prin care sa reactioneze la turbulentele de pe pietele financiare, guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a afirmat ca actualul nivel scazut al dobanzilor reprezinta o amenintare pentru stabilitatea sistemului financiar.

Ministrii de Finante din G20 au dat asigurari ca monitorizeaza strict potentiala crestere a riscurilor de pe pietele financiare in timp ce intaresc legislatia, in ciuda tensiunilor geopolitice.

Reprezentantii Canadei si ai SUA au cerut Europei sa ia masuri de stimulare a cererii si sa adopte noi masuri fiscale. BCE va analiza efectele masurilor de politica monetara adoptate in iunie si septembrie, inainte de a decide daca mai sunt necesare si alte masuri pentru a tine inflatia sub control, le-a declarat jurnalistilor la Cairns Benoit Coeure, membru in consiliul director al Bancii Centrale Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#G20 summit, #g20 riscuri financiare , #summit G20