G20, despre "razboiul monedelor": Cursurile de schimb nu trebuie folosite in scopul concurentei

Duminica, 17 Februarie 2013, ora 10:12
1578 citiri
G20, despre "razboiul monedelor": Cursurile de schimb nu trebuie folosite in scopul concurentei

Cursurile de schimb nu trebuie folosite in scopul concurentei, dar politica monetara trebuie "sa continue sa sustina redresarea economica", au convenit ministrii de finante si sefii de banci centrale din G20, potrivit comunicatului final difuzat la incheierea reuniunii lor de doua zile din capitala rusa.

Reprezentantii din tarile dezvoltate si emergente membre G20 pun de asemenea accentul pe "strategii bugetare credibile pe termen mediu" pentru reducerea deficitelor, se arata in documentul citat de AFP.

Potrivit comunicatului mentionat, "riscurile cele mai mari ce ameninta economia mondiala s-au diminuat si situatia pe pietele financiare s-a ameliorat". Totusi "raman riscuri importante si cresterea mondiala este inca prea slaba", au apreciat reprezentantii principalelor puteri ale lumii in comunicatul lor.

Reuniunea de la Moscova a fost precedata de temerile unui "razboi al monedelor", ce ar fi provocat de strategiile de devaluare competitiva.

"Politica monetara trebuie sa fie indreptata spre stabilitatea preturilor la nivel national si sa continue sa sustina redresarea economica, conform mandatelor respective" ale diferitelor banci centrale, apreciaza de asemenea tarile bogate si emergente in comunicatul final al reuniunii de la Moscova.

Totusi, participantii s-au angajat sa se abtina de la deevaluari competitive. "Nu vom fixa tinte ale cursurilor de schimb in scopuri competitive", au subliniat ei.

Ministrii si guvernatorii bancilor centrale isi reafirma totodata angajamentul de "a progresa mai rapid spre sisteme de cursuri de schimb stabilite dinainte de piata" si care "reflecta fundamentele economice".

#G20 razboi monede, #G20 politica monetara, #G20 summit , #summit G20