G20: Marile puteri ale lumii cer o mai buna taxare a multinationalelor

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 14:17
2034 citiri
G20: Marile puteri ale lumii cer o mai buna taxare a multinationalelor
Sursa foto: www.pressenza.com

Germania, Franta si Marea Britanie au facut apel sambata, la Moscova, ca statele membre G20 sa rezolve deficientele din sistemul fiscal international pentru o mai buna taxare a multinationalelor care evita plata impozitelor.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a inaintat ministrilor de finante din principalele 20 de tari bogate si emergente, reuniti in capitala rusa, un raport, publicat in aceasta saptamana, privind "lupta impotriva eroziunii bazei de impozitare si a transferului profiturilor", relateaza AFP.

In document, OCDE se angajeaza sa pregateasca, pana la vara, un "plan de actiune" ambitios pentru a reorganiza normele internationale, inadaptate la globalizare si la dezvoltarea economiei digitale, si care "le permit mult prea des" multinationalelor "sa scape complet de plata taxelor".

In cadrul unei conferinte de presa cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria, ministrii de finante din cele trei tari europene mentionate si-au oferit sprijinul pentru aceasta initiativa.

"Multinationalele, la fel ca si companiile locale, trebuie sa-si plateasca partea corespunzatoare de taxe", a declarat ministrul german Wolfgang Schauble, adaugand ca aceasta regula nu poate suferi exceptii.

In opinia sa, G20 trebuie "sa stabileasca un cadru international pentru a limita astfel de practici". El a dat asigurari ca Rusia, care detine presedintia G20 in acest an, sustine initiativa.

Angel Gurria a declarat ca in aceste "vremuri dificile", de austeritate bugetara, povara fiscala risca sa cada pe umerii intreprinderilor nationale mici si mijlocii si ai clasei de mijloc, daca multinationalele nu platesc decat taxe mici sau chiar deloc datorita unor artificii "legale".

"Vrem ca astfel de companii multinationale sa se instaleze in tara noastra", insa "vrem ca ele sa plateasca taxele care exista in tara noastra", a spus si ministrul britanic, George Osborne.

Omologul sau francez Pierre Moscovici a subliniata ca, "pentru atacarea acestei provocari, va fi indispensabila cooperarea internationala".

#taxare multinationale, #evaziune fiscala multinationale, #G20 summit , #summit G20