Marile puteri sunt in pragul unui razboi valutar

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 07:05
2537 citiri
Marile puteri sunt in pragul unui razboi valutar

G7 a emis o declaratie comuna conform careia marile tari industrializate nu vor avea in vedere interventii directe asupra cursului valutar, dar atentia pietelor financiare se indreapta spre modul in care acestea vor actiona pentru a preintampina un posibil razboi valutar.

Moneda europeana s-a tranzactionat la inceputul acestei luni la nivelul de 1,37 dolari/ euro, in timp ce in 2012 se apropiase chiar de pragul de 1,20 de dolari/ euro. Paradoxal, intarirea euro a fost unul din principalele subiecte de discutie ale ministrilor Eurogrup la intalnirea de luni, transmite The New York Times.

Increderea in revenirea economiei europene a dus la aprecierea monedei regionale si pune in pericol acum iesirea Europei din criza, din cauza cresterii preturilor la export.

O declaratie a sefului BCE, Mario Draghi, cu privire la acest fenomen a fost suficienta pentru a asista la scaderea cursului euro/ dolar si euro/ yen.

Franta, care adopta in general o politica interventionista, si-a aratat dorinta de a se lua masuri in legatura cu aceasta situatie, inclusiv stabilirea unui prag superior pentru moneda europeana.

Pierre Moscovici, ministrul de Finante francez, a lansat astfel un apel catre celelalte state de a stabili un plan comun pentru aceasta problema, care sa fie ulterior prezentat la intalnirea G20 din acest weekend.

Opinii divergente au venit din partea germanilor si austriecilor, presedintele Bundesbank sugerand ca tarile europene ar trebui sa fie mai degraba preocupate de competitivitatea economiilor lor.

Japonia, sursa suspiciunilor

"Reconfirmam ca politicile noastre monetare si fiscale au fost si vor fi indreptate catre indeplinirea obiectivelor proprii, prin utilizarea unor instrumente proprii si ca nu vom tinti ratele de schimb valutar", s-a putut citi in comunicatul comun transmis de ministrii de finante ai G7.

Pozitia exprimata de acestia este mai ferma decat declaratia comuna pe aceasta tema din 2011 si marcheaza eforturile grupului de a evita o spirala a devalorizarii monedelor lumii, transmite Bloomberg.

Sursa temerilor vine din incercarile repetate ale Japoniei de a depasi deflatia printr-o politica de stimulare monetara, care a dus la deprecierea yenului.

Guvernul japonez a negat orice intentie de a devaloriza moneda nationala si a reafirmat ca scopul tarii sale este sa inverseze actuala tendinta de scadere a preturilor din Japonia.

Yenul s-a intarit fata de dolar dupa aceste anunturi cu aproximativ 0.5%.

Tarile emergente ar fi si ele afectate de spirala unei "curse valutare"

Tarile emergente ar avea de suferit la fel de mult in cazul izbucnirii unui razboi valutar, scrie Reuters.

Banii proaspat tipariti din tarile dezvoltate se vor indrepta catre acestea in cautarea unor randamente mai ridicate, avand apoi drept efect cresterea cursului valutar ce va face exporturile acestora mai putin competitive.

In acest caz, autoritatile ar putea fi nevoite sa intervina direct prin reducerea ratelor dobanzii sau sa intervina asupra monedei. Urmarile ar putea fi cresteri substantiale ale preturilor, dar si un cost mai ridicat al creditarii, ceea ce ar conduce la o spirala inflationista.

Ministrul de Finante brazilian a remarcat ca situatia s-ar putea inrautati si mai mult in cazul in care Europa ar recurge la o relaxare monetara.

#razboi valutar, #evolutie curs valutar, #apreciere euro, #depreciere yen, #politica monetara japonia , #summit G20