Romania si alte 5 state din afara zonei euro vor sa ia parte la noul tratat

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 10:17
1785 citiri
Romania si alte 5 state din afara zonei euro vor sa ia parte la noul tratat

Tarile din zona euro si alte sase state din afara blocului monetar, printre care si Romania, vor incheia, pana in luna martie, un tratat interguvernamental care vizeaza consolidarea si intregrarea fiscala puternica la nivelul UE.

Acordul presupune in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european, potrivit comunicatelor transmise de Consiliul Uniunii Europene dupa discutiile de joi de la summit-ul de la Bruxelles.

"Unele masuri descrise (adoptate la summit - n.r.) pot fi implementate prin legislatie secundara. Sefii de stat sau de guvern din zona euro considera ca unele masuri ar trebui incluse in legislatia primara. Pentru ca nu s-a ajuns la unanimitate intre statele membre UE, s-a decis sa le adoptam printr-un acord international care va fi semnat in martie, sau mai devreme", se arata intr-un comunicat al Consiliului.

Documentul precizeaza ca obiectivul ramane includerea acestei chestiuni in tratatele Uniunii cat mai urgent cat si ca sefii de stat sau de guvern din Bulgaria, Danemarca, Letonia, Lituania, Polonia si Romania si-au exprimat intentia de a se alatura procesului, in timp ce sefii de stat sau de guvern din Cehia si Suedia isi vor consulta parlamentele inainte de a lua o decizie", se arata intr-un comunicat al Consiliului.

Potrivit declaratiilor presedintelui Consiliului UE, Herman Van Rompuy, "compactul fiscal" european va presupune un angajament din partea statelor participante la un control fiscal solid, introducerea acestuia in Constitutie, consolidarea reglementarilor privind procedura de deficit excesiv prin automatizarea sanctiunilor si transmiterea proiectelor de buget Comisiei Europene spre verificare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#zona euro, #integrare fiscala zona euro, #herman van rompuy , #summit G20