Summit G20: Grecia indecisa: vrea in zona euro, dar nu renunta la referendum

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 23:00
2230 citiri
Summit G20: Grecia indecisa: vrea in zona euro, dar nu renunta la referendum

Prim ministrul Greciei, George Papandreou, este dispus sa renunte la referendum, dar nu o face inca. Papandreou nu admite ca poporul lui sa plateasca taxe enorme, insa ministrul sau de finante sustine ca miscarea este absolut necesara pentru viitorul Greciei si al integritatii zonei euro.

Prim ministrul grec a fost supus, joi, presiunilor opozitiei de a demisiona, insa a rezistat "eroic". Presiunile vin dupa ce Papandreou a declarat, sapamana aceasta, ca pregateste un referendum in tara sa cu privire la pachetul de ajutorare agreat de liderii europeni saptamana trecuta.

Papandreou a vorbit in fata Parlamentului, joi seara, pentru a explica de ce a ales sa convoace un referendum si pentru a castiga votul de incredere din partea opozitiei, care va avea loc vineri, in Grecia.

Dupa discursul din Parlament, insa, Evanghelos Venizelos, ministrul grec de finante, i-a cerut in mod oficial lui Papandreou sa anuleze referendumul.

Business 24 v-a prezentat, minut cu minut, tot ce s-a discutat joi, in legatura cu situatia Greciei:

-"Parlamentul trebuie sa voteze pachetul de masuri agreat saptamana trecuta", spune Papandreou in fata membrilor Parlamentului.

-"Daca opozitia este dispusa sa negocieze, noi suntem dispusi sa validam si sa implementam intelegerea pentru salvarea Greciei", a spus Papandreou.

-Premierul grec este sigur ca "refuzarea fondului de salvare inseamna iesirea grecia din uniunea monetara"

-Referendumul era menit sa permita "o decizie clara a poporului", spune liderul grec care subliniaza ca el are incredere in "intelepciunea si maturitatea" poprului elen, mai mult decat in "regimul politic"

-"Totusi, nu putem lua decizii dupa cum ne dicteaza pietele, fara sa tinem cont de oameni, declara prim ministrul grec.

-"Singurul mod in care putem ramane in zona euro este sa acceptam conditiile intelegerii de saptamana trecuta", spune Papandreou.

-"Miza, in acest moment, este pozitia noastra in zona euro", a declarat premierul grec.

-Intrebat daca va renunta la referendum sau nu, Papandreou a declarat ca "decizia ne apartine... este o decizie pentru guvern".

-Papandreou sustine ca reducerea datoriilor va fi imediata si afecteaza direct vietile oamenilor in urmatorii cativa ani. Acesta sustine ca momentele prin care Grecia a trecut au fost o dovada a "puterii socetatii elene".

-"Intelegerea privind fondul de salvare, realizata saptamana trecuta, este un moment de referinta si dechide noi posibilitati pentru Grecia", a declarat Papandreou.

- "Suntem mandrii de ceea ce am obtinut pana acum si ce obtinem in fiecare zi. Am reusit sa ne inchidem urechile pentru a evita falimentul si am reusit sa ne asiguram fonduri pentru salarii si pensii. Am incercat sa gasim surse pentru a evita falimentul. Acesta este scopul nostru principal", a declarat Papandreou in fata Parlamentului.

- Papandreou pare ca pierde si sustinerea localnicilor, potrivit unei declaratii facute de un locuitor al Atenei pentru Reuters: "Desigur ca sunt de parere ca Papandreou ar trebui sa isi dea demisia azi. Cu cat mai repede, cu atat mai bine, pentru ca a dovedit ca nu este un om de incredere. Totul a fost o mare gluma proasta", scrie BBC.

-Papandreou considera ca o runda de alegeri imediate ar spori riscul unui faliment al Greciei si respinge cererile formulate de liderul partidului Noua Democratie, Antonis Samaras, care vrea infiintarea unui guvern de tranzitie si alegeri anticipate.

-"Voi vorbi cu Antonis Samaras (liderul opozitiei n. red.) si vom analiza urmatorii pasi in ideea unui consens mai extins. Suntem increzatori ca partidul Noua Democratie (de opozitie n. red.) va vota pentru intelegerea care ne acorda imprumutul. ", a declarat liderul grec, citat de CNN.

-"As fi multumit si daca nu organizam un referendum. Ma bucur ca toata aceasta discutie a adus multi oameni inapoi cu picioarele pe pamant", a declarat Papandreou, intr-un comunicat de presa citat de Reuters.

-Agentia Associated Press prezinta o declaratie oficiala venita de la cabinetul prim-ministrului grec: "Referendumul nu a fost niciodata un scop in sine. Ne-am confruntat cu o dilema - fie consimtamant complet, fie referendum. Dupa cum am spus si ieri, daca aveam consimtamantul tuturor, nu am mai fi avut nevoie de un referendum", declara Papandreou.

-"Alegerile, in acest moment ar genera un risc major de faliment pentru Grecia. Nu punem sub semnul intrebarii apartenenta Greciei la zona euro", a declarat Papandreou, citat de Reuters.

-Papandreou a declarat ca referendumul nu a fost niciodata un scop in sine, informeaza Reuters, iar AFP sustine ca prim-ministrul grec se afla pe punctul de a renunta la idee. Potrivit unor oficiali apropiati de prim-ministrul grec, Papandreou ar fi renuntat la idee imediat dupa ce a realizat ca opozitia nu o va sustine. Declaratiile lui Papandreou au fost facute intr-o intalnire de urgenta a cabinetului sau, cu putin timp in urma.

-Reprezentantii biroului prim-ministrului Papandreou sustin ca acesta se afla inca in parlament. El se va intalni cu ministrii din partidul sau la ora 17.00 (ora locala n. red.). Dupa intalnirea lui Papandreou cu ministrii din partidul PASOK, prim-ministrul va sustine un discurs in parlament cu privire la votul de incredere de maine, declara reprezentantii citati de BBC.

-"Prioritatea noastra este sa ramanem loiali tarii in aceste momente dificile", a declarat Anni Podimata, un ministru grec din partidul PASOK aflat la guvernare. "Grecia a facut progrese, exista acum unconsens national in ceea ce priveste gravitatea situatiei si nevoia de a rezolva problemele existente", a declarat ministrul grrec pentru BBC

-Mario Draghi, noul guvernator al Bancii Centrale Europene, a declarat ca instabilitatea de pe pietele financiare globale face imposibil de prezis care va fi directia de crestere economica, informeaza BBC.

-Biroul de presa al presedintelui Greciei a confirmat pentru BBC ca nu exista nicio intalnire planificata intre prim-ministrul Papandreou si presedintele tarii.

-Guvernul grec este pregatit sa discute posibilitatea formarii unui guvern temporar, informeaza Reuters.

-Guvernul grec apreciaza declaratiile facute de liderul opozitiei, Antonis Samaras, care cerea formarea unui guvern de tranzitie, a declarat o sursa anonima pentru BBC.

- Seful BCE, Mario Draghi, a cerut guvernelor din zona euro sa implementeze de urgenta masurile de austeritate. El a precizat in cadrul unei conferinte de presa ca prognoza de crestere economica va fi redusa, cel mai probabil, in urmatoarea estimare a Bancii Centrale Europene. El a avertizat ca exista riscul unei scaderi economice din cauza crizei din Grecia.

- Berlusconi va cere un vot de incredere pentru aplicarea masurilor de austeritate propuse de Guvern.

- Televiziunea elena relateaza ca Papandreou nu isi va da demisia, a declarat acesta in timpul intalnirii de urgenta cu membrii Cabinetului sau, ca nu isi va da demisia.

- Comisia Europeana a anuntat ca daca Grecia decide sa iasa din zona euro, va iesi si din UE

- Premierul grec nu si-a dat, inca demisia, in ciuda faptului ca a anuntat acest lucru, sustine o sursa din interiorul cabinetului sau, citata de Reuters.

- Un grup de 30 de parlamentari eleni, atat din partidul de la guvernare, cat si din opozitie, au semnat o scrisoare prin care cer formarea unui Guvern de uniune nationala

- BCE a redus rata dobanzii de politica monetara la 1,25%, in mod neasteptat, pe fondul unei posibile iesiri a Greciei din zona euro.

- Liderii G20 au discutat despre costurile iesirii Greciei din zona euro, relateaza Reuters.

- Liderii zonei euro dezbat cum ar putea fi prevenita afectarea Italiei de criza datoriilor din zona, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.

- In cazul in care Grecia decide iesirea din zona euro, Italia ajunge pe "lista neagra" a investitorilor.

- Premierul George Papandreou, se va intalni cu presedintele elen, Karolos Papoulis, si ii va oferi demisia pentru a permite formarea unui guvern de coalitie. Noul premier ar fi fostul guvernator al bancii centrale, Lucas Papademos.

- Guvernul grec a pierdut majoritatea dupa ce mai multi deputati s-au declarat impotriva referendumului.

- CE a anuntat ca Grecia nu poate iesi din zona euro fara sa paraseasca si Uniunea Europeana, relateaza AFP. "Tratatul nu prevede un exit din zona euro fara a iesi si din UE."

- Presedintele Barack Obama a inceput discutiile cu Angela Merkel, cancelarul german. El spune ca Europa trebuie sa implementeze planul de stopare a crizei datoriilor intr-un mod care va asigura "stabilitatea sistemului financiar mondial".

"G20 ne ofera o posibilitate ca, in cele doua zile de intalniri, sa discutam nu doar problemele europene, ci si cele mondiale, ambele contand la fel de mult pentru noi", a spus Merkel.

- Presedintele american, Barack Obama, a declarat ca principalul scop al summit-ului este rezolvarea crizei din zona euro. "Statele Unite sunt pregatite sa sprijine Europa sa depaseasca aceste provocari", a spus el.

- China ar putea oferi un sprijin financiar de 100 de miliarde de dolari, a declarat Li Daokui, consilier in cadrul bancii centrale chineze, potrivit Le Figaro. "China este pregatita sa ajute Europa, cu doua conditii. Prima - sa va asigurati ca Fondul European de Stabilitate Financiara va fi eficient in stabilizarea situatiei europene", a spus Li Daokui. A doua ar fi oferirea unor garantii in schimbul banilor

#summit G20 intrunire , #summit G20