Anglia si Franta: Avem aceeasi ambitie pentru energia nucleara

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 10:23
1758 citiri
Anglia si Franta: Avem aceeasi ambitie pentru energia nucleara

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul britanic David Cameron vor semna un acord privind cooperarea militara si in domeniul nuclear civil, in cadrul unui summit organizat vineri la Paris.

"Summitul va fi consacrat intaririi cooperarii franco-britanice in materie de aparare, prin concretizarea mai multor santiere angajate in cadrul tratatelor de la Lancaster House din noiembrie 2010", a anuntat joi seara presedintia franceza intr-un comunicat citat de AFP si BBC News.

Premierul francez Francois Fillon si vicepremierul britanic Nick Clegg vor fi de asemenea prezenti, alaturi de cativa ministri.

Parisul si Londra ar urma sa anunte dezvoltarea in comun a unui sistem de rachete antinavale, masura concreta a unei cooperari militare care mai cuprinde un proiect de avioane fara pilot si eforturi comune in telecomunicatiile militare.

O alta axa forte a acestui summit este, conform Palatului Elysee, "intarirea" parteneriatului franco-britanic in domeniul energiei nucleare civile.

"La ultimul nostru summit am semnat un parteneriat istoric in domeniul apararii. Astazi avem aceeasi ambitie pentru energia nucleara", a precizat David Cameron, intr-o declaratie transmisa inaintea plecarii sale la Paris.

"Suntem doua mari puteri nucleare civile, ne vom pune in comun expertiza pentru a ne intari parteneriatul industrial, a imbunatati siguranta nucleara si a crea locuri de munca acasa. Acordurile semnate astazi vor crea peste 1.500 de locuri de munca in Marea Britanie", a adaugat el.

Gigantul nuclear francez Areva, asociat grupului Electricite de France (EDF), este pionier in dezvoltarea de reactoare de a treia generatie, insa Cameron a afirmat ca, gratie acestui acord, companiile britanice vor fi extrem de mult implicate.

Compania britanica Rolls-Royce ar urma sa castige circa 400 de milioane de lire (481 de milioane de euro) prin participarea la constructia primului reactor britanic de a treia generatie la Hinkley Point, in sudul Angliei, conform Downing Street.

Summitul va aborda si subiectul intaririi sigurantei nucleare, cruciala intr-o tara ca Franta, care isi obtine 75% din electricitate din energia nucleara si care trebuie sa-si innoiasca un parc energetic invechit.

#Sarkozy Cameron, #Franta Marea Britanie energie nucleara civila, #summit Franta Marea Britanie energie nucleara , #Summit