Barroso cere masuri exceptionale pentru a se face fata crizei economice

Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 14:23
1422 citiri
Barroso cere masuri exceptionale pentru a se face fata crizei economice

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a cerut luni, la Londra, adoptarea unor "masuri exceptionale" pentru a se face fata crizei economice, cu conditia ca acestea sa fie "cu tinta precisa si temporare".

Barroso, care tocmai a discutat cu premierul britanic Gordon Brown, a reamintit ca CE pregateste un plan de actiune pe care il va prezenta la 26 noiembrie.


"Avem nevoie de un plan de relansare bugetara pentru Europa, dar nu poate fi un plan unic pentru toti", a spus el. "In momente iesitre din comun avem nevoie de masuri iesite din comun, care trebuie insa sa fie oportune, cu tinta precisa si temporare".


Ele trebuie, de asemenea, sa fie "coordonate" pentru a se evita extinderea problemelor de la o tara la alta. "Avem nevoie de un raspuns coordonat, pentru ca evident acum ca, fie inotam impreuna, fie ne inecam impreuna in Euriopa si in restul lumii", a spus Barroso.


Liderii marilor tari industrializate si ai economiilor emergente au promis la summitul G20 la Washington sa favorizeze relansarea si supravegherea finantelor mondiale, in timp ce tarile dezvoltate sunt amenintate cu recesiunea, iar economiile emergente cu o neta incetinire.


"Cred ca putem spune ca este un summit istoric, in masura in care, pentru prima data, tari atat de diferite decid sa ia initiative in comun, iar administratia americana accepta sa actioneze pe subiecte asupra carora toate celelalte administratii americane refuzasera sa faca ceva", a spus presedintele france Nicolas Sarkozy, la finalul summitului istoric G20, care a avut loc la Wahington.


In opinia sa, summitul "aduce raspunsuri structurale crizei financiare si raspunsuri la criza economica". El a citat cele patru principii asupra carora tarile au ajuns la un acord: "relansarea coordonata si concertata a actiunii economice", "noua rerglementare a pietelor, pentru evitarea unei noi crize de acest gen", "noua guvernanta economica mondiala", "refuzarea protectionismului".