Barroso: Criza datoriilor suverane se extinde

Joi, 04 August 2011, ora 23:54
1993 citiri
Barroso: Criza datoriilor suverane se extinde

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avertizeaza ca in prezent criza datoriilor suverane in zona euro se extinde dincolo de periferia zonei euro, informeaza NewsIn.

Barroso le cere guvernelor UE sa acorde "un sprijin deplin" zonei euro. In opinia presedintelui CE, guvernele trebuie sa reevalueze Fondul European pentru Stabilitate Financiara, ca sa reduca riscul contagiunii in zona euro.

Acordul privind Fondul European pentru Stabilitate a intervenit la 21 iulie, ca raspuns la criza din Grecia, dar nu a fost ratificat inca de statele membre.

Un purtator de cuvant al Ministerului german de Finante a declarat ca tarile europene ar trebui sa se concentreze mai degraba pe ratificarea actualelor acorduri decat pe modificarea lor.

"Nu este clar cum redeschiderea dezbaterii, la numai doua saptamani dupa summit, ar contribui la calmarea pietelor", a spus purtatorul de cuvant in ceea ce ar parea sa fie o critica voalata la adresa lui Barroso.

Presedintele CE a spus guvernelor europene ca trebuie sa accelereze procedurile de aprobare pentru implementarea deciziilor (luate la summit), atfel incat sa consolidarea Fondului sa devina operationala foarte curand. El a mai spus ca evolutiile in ceea ce priveste piata obligatiunilor pentru Spania si Italia sunt "un motiv de mare ingrijorare".

Fondul de Stabilitate ar urma sa functioneze ca o companie care incearca sa mentina stabilitatea zonei euro imprumutand statelor membre 440 de miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#jose manuel barroso, #zona euro, #criza datorii suverane, #criza, #fond european stabilitate financiara , #Summit