Basescu, la finalul summitului UE: Suntem reticenti la o uniune fiscala

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 13:45
3678 citiri
Basescu, la finalul summitului UE: Suntem reticenti la o uniune fiscala

Accesul la uniunea bancara, obligatia de a adopta moneda unica sau reticenta Romaniei cu privire la uniunea fiscala sunt cateva din temele pe care presedintele Traian Basescu le-a abordat cu presa, la incheierea Consiliului European de toamna.

Business24 prezinta cele mai importante evenimente si decizii luate in cadrul summitului UE de la Bruxelles:

Traian Basescu:

- Credibilitatea Romaniei e fragilizata puternic de ce s-a intamplat in vara si de atitudinile unor lideri politici din Romania. Avem retineri privind uniunea fiscala, chiar daca suntem de acord cu cea monetara si cea bancara. Nu putem avea aceeasi fiscalitate ca alte state. Suntem pe locul 4 la cea mai mica fiscalitate pentru a stimula investitiile. Ar fi prea mult sa se introduca un impozit pe salarii de 30-35%. Acum nu se pune problema unei uniuni fiscale, pana nu va fi implementata uniunea bancara.

- A folosit faptul ca Romania are o relatie speciala cu China privind parteneriatul UE-China. Mesajul principal a fost sa vorbim cu totii aceeasi limba in relatie cu China. E greu de spus daca Mecanismul de cooperare va fi mentinut. Romania a facut progrese.

- Suntem intr-o perioada de exceptare, obligatia noastra este sa adoptam euro, asa ne-am obligat in tratatul de aderare. Ne place sau nu, trebuie sa folosim euro. Am primit o derogare, dar va asigur ca orice intarziere este o pierdere pentru Romania, pentru ca este o nerespectare a unui tratat. In momentul de fata, doar se fac aluzii statelor care nu au indeplinit inca toate conditiile sa devina membre euro. 10 state nu sunt inca in zona euro, iar acest lucru ii incurca pe cei din zona euro. De multe ori, este si o concurenta neloiala, ca sa poti deprecia moneda si sa stimulezi exporturile.

- Comisia europeana si presedintele CE nu vor reduceri de cheltuieli. S-au format doua tabere, una sustine cheltuirea mai multor bani pentru mai multa coeziune, alti folosirea a mai putini bani, mai eficient.

- Finalizarea spatiului unic de cercetare se face pana in 2014, iar Romania a obtinut finantare pentru un mare proiect de cercetare, este vorba de laserul de la Magurele.

- Despre deficienta energetica a cladirilor: Avem o sursa de eficientizare a consumurilor energetice a blocurilor in Romania. Sunt mijloace tehnice pentru a imbunatati consumul. Incurajez orice program de izolatie termica in Romania. Avem un consum excesiv. Unele rafinarii au distanta de 200 de metri, intre doua sectii de conducte. Pana cand nu vom scurta distanta de transport, risipim resurse. La noi, o rafinarie se intinde pe 20 de hectare, iar in Olanda, pe cinci hectare. Ineficienta energetica ne scoate din competitie.

- La baza pactului de crestere sta strategia UE 2020. Romania le urmareste si le indeplineste, sper ca la sfarstiul anului sa fim in grafic, fie ca vorbim de reducerea consumului energetic sau absorbtie forta de munca. Mai mult, tot pentru a se asigura surse de finantare pentru investitii si creare de locuri de munca, statele membre au hotarat capitalizarea Bancii Europene de Investitii cu inca 10 miliarde de euro. Romania a aprobat contributia ei de 53 milioane de euro. Procesul se va termina saptamana viitoare. In trei ani, in plus fata de cele 120 de miliarde euro disponibile de la BEI, se mai pun astfel la dispozitie in total inca 180 de milioane de euro, pentru ca va creste capacitatea de finantare a BEI cu 60 de miliarde de euro pe an.

- Un alt obiectiv este chiar aprofundarea pietei unice. Romania are noua state membre care au restrictii pentru forta de munca din Romania. Daca vorbim de piata unica, Romania a lansat de curand, si nevoia de a se finanta simultan cu strategia Dunarii si procesele care vizeaza functionalitatea retelei de transport pe ape navigabile interioare. Piata unica digitala este un alt obiectiv al pactului de crestere a locurilor de munca. Piata digitala trebuie incheiata pana la sfarsitul anului 2015.

- Am obtinut reprezentarea in interiorul Mecanismului unic de supraveghere, astfel incat si statele non-euro sa fie reprezentate. In interiorul acestui mecanism de supraveghere si control. Ne cream dreptul, dar ne revin si obligatiile. In UE toti au si obligatii, nu doar drepturi, de la Germania la Malta.

- Am vazut o abordare foarte incorecta legata de cat de supusi suntem Bruxelles-ului. E o copilarie. Avem un tratat si cand nu respectam tratatul, indferent daca vorbim de fonduri sau politica externa, avem un caine de paza - Comisia Europeana, care reactioneaza cand nu respectam acordurile.

- Nu vizez un guvern, ci toate guvernele. Fiecare are problemele lui, dar cu cat vom intarzia in utilizarea fondurilor structurale, cu atat distanta creste. Degeaba spunem ca vrem sa fim membri ai uniunii bancare, daca abandonam obiectivul de a indeplini conditiile de intrare in zona euro. Daca nu ne incadram in conditiile de la Maastricht (deficit structural mai mic de 0,3% din PIB), distanta risca sa fie greu de recuperat. Va trebui sa ne concentram pe corelarea abordarii politice pe care o avem la consiliu, cu abordarea similara in actiune, la noi acasa.

- Altfel, se creeaza neincrederea partenerilor nostri in capacitatea de a ne respecta angajamentele asumate si implicit, abandonul. Ma ingrijoreaza cat de departe sunt abordarile de acasa in raport cu prioritatile UE.

- As trage o concluzie fara sa intru in detalii care sunt foarte complicate. Vreau sa fac o observatie politica foarte adevarata. Mi se pare ca am ajuns la o limita. Am inteles ca a ramane decuplati de ce se intampla in interiorul zonei euro, este un risc major pentru Romana. Am insistat si sa fim parte a Tratatului fiscal si a uniunii bancare. Trebuie sa existe corelare intre ce vrem si angajam si ce facem acasa.

- S-a stabilit crearea unui buget al zonei euro. Nu afecteaza bugetul UE. Foarte multe din statele membre ale zonei au nevoie de reforme structurale care trebuie finantate si care depasesc puterea de finantare proprie. Banii pentru acest fond la zonei euro pot veni din taxele pe tranzactiile bancare. Multe state au agreat aceasta taxa, care este pe baza de voluntariat. Bugetul zonei euro nu afecteaza bugetul uniunii.

- Doar acum cateva luni discutam despre Tratatul fiscal, iar acum discutam de al doilea mare pas: uniunea bancara. As face o precizare de importanta majora pentru noi: ceea ce ne-am propus, sa avem acces la uniunea bancara, s-a intamplat in concluziile de azi. Efortul nostru este bine reprezentat in concluziile congresului.

- In interiorul uniunii bancare, problema este legata de supravegherea tuturor bancilor din zona euro, dar si din zona non-euro, pentru statele care opteaza pentru a face parte din acest sistem, mai exact pentru a face parte din Mecanismul unic de supraveghere. Mecanismul iti creeaza si drepturi, si obligatii. In negocierile care vor avea loc pana la Consiliul de iarna, reprezentntii nostri vor trebui sa valorifice opiniile noastre in reglementarile care se construiesc si care vor fi adoptate pana la 31 decembrie 2012.

Basescu: Ceea ce ne-am propus, sa avem acces la uniunea bancara, s-a intamplat

- Au fost doua mari teme. Prima tema a fost Pactul de crestere si creare de locuri de munca, iar a doua Uniunea economica si monetara. S-au formulat pozitii pe China, Siria si Iran.

- Legat de UEM, procesul de integrare se accelereaza aproape galopant. Este clar ca mai ales statele membre ale zonei euro au ajuns la concluzia ca UE nu poate depasi criza si mentine competitivatea, fara o integrare rapida si puternica. Sunt lucruri pe care le sustin de doi ani, chiar daca nu am lansat eu aceste idei.

***

- Van Rompuy: Toti liderii europeni sunt ingrijorati de situatia economica din Europa, mai ales de cresterea economica prea redusa si somajul prea ridicat.

- Summit-ul UE s-a incheiat. Herman Van Rompuy sustine o conferinta de presa in care anunta rezultatele discutiei.

Urmeaza declaratiile liderilor nationali, inclusiv a Presedintelui Traian Basescu.

- Purtatorul de cuvant al celei mai mari federatii sindicale spaniolea anuntat "prima greva iberica din istorie" pe 14 noiembrie. Cele mai mari federatii sindicale din Spania au convocat o greva generala la aceasta data, concomitent cu actiuni similare planuite de portughezi.

Ziua de 14 noiembrie va fi una a grevelor si in Grecia, dupa ce sindicatele europene au cerut in aceasta saptamana convocarea de "greve pan-europene".

In aceasta sambata vor avea loc proteste masive si in Londra, la care sunt asteptate zeci de mii de persoane.

- Merkel si Samaras au avut o intalnire vineri dimineata, pentru a discuta despre reformele Greciei.

Intre timp, Horst Seehofer, liderul Uniunii Social Crestine, partid aflat si el in coalitia de la guvernarea Germaniei, a declarat ca nu vede "vreun motiv" pentru ca Grecia sa paraseasca zona euro, si este deschis la a acorda acesteia mai mult timp pentru reforme: "Cred ca putem discuta despre acest lucru, daca se garanteaza ca sursa problemei, si anume datoria de stat excesiva a Greciei, este complet eliminata prin reforme si masuri de austeritate", a declarat acesta.

- Presedintele Consiliului European a anuntat pe Twitter ca discutiile se concentreaza pe "locuri de munca&crestere&afaceri externe".

- Marea Britanie a anuntat ca deficitul bugetar a crescut sub asteptari in luna septembrie. De asemenea, tara a imprumutat mai putin in lunile trecute, ceea ce inseamna ca britanicii au sanse crescute sa isi atinga tinta de deficit din acest an fiscal.

- Alegerile regionale de duminica din Spania vor reprezenta un test al sprijinului poporului spaniol pentru politica lui Mariano Rajoy.

Pe 21 octombrie vor avea loc alegeri regionale atat in Galicia, cat si in Tara Bascilor. Daca Partidul Poporului, care se afla la guvernarea Spaniei va pierde alegerile in Galicia, Rajoy va primi o puternica lovitura.

Prim-ministrul Spaniei provine din Galicia, iar partidul sau a fost la putere in aceasta regiune in 24 din ultimii 31 de ani. Multi analisti considera ca Rajoy a amanat solicitarea unui plan de salvare pentru a vedea rezultatele acestor alegeri.

- Agenda zilei de vineri este mai scurta decat cea din ziua precedenta:

Intre 11.00-14.00 (ora Romaniei) va avea loc cea de-a doua sesiune de lucru. Se pare ca aceste discutii vor privi politicile de crestere economica si ocupare, dar si afacerile externe.

La ora 14.00 este programata conferinta de presa a Presedintelui Consiliului European si a Presedintelui Comisiei Europene. Ulterior vor avea loc si declaratiile de presa ale celorlalti lideri europeni.

- Marea Britanie se plaseaza, se pare, in opozitie cu celelalte state europene si lasa impresia ca isi pregateste incet iesirea din UE, crede Alex Stubb, Ministrul pentru Afaceri Europene si Comert Exterior al Finlandei.

"Este aproape ca si cum suntem 26 plus 1, ca sa fiu foarte sincer. (...) Cred ca Marea Britanie se plaseaza acum, in mod voluntar, prin propriile decizii, catre periferie. (...) O vedem in politica externa, in politica economica si o vedem in legatura cu moneda comuna", a declarat Stubb intr-un interviu pentru Reuters.

Finlanda are o voce puternica in cadrul UE, fiind un aliat al Germaniei in multe din problemele de pe agenda comunitara.

- Presedintele Francois Hollande se pare ca a acceptat invitatia prim-ministrului Greciei, Antonis Samaras, de a vizita Grecia, au anuntat televiziuni din Grecia.

- BCE a anuntat ca surplusul de lichiditati al zonei euro a crescut in august la 8,8 miliarde euro de la 8,1 miliarde.

- Cancelarul Germaniei Angela Merkel a declarat si ea vineri, intr-o conferinta de presa, ca un mecanism de supervizare unic va fi implementat anul viitor, in timp ce "ministrii de finante (n.r. europeni) vor avea sarcina ambitioasa de a stabili un cadru legal pana pe 1 ianuarie 2013", scrie Reuters.

Ea a adaugat ca un nou summit UE in decembrie va stabili un nou termen pentru o integrare economica a zonei euro mai profunda. Este posibil ca aceasta declaratie sa aiba in vedere dorinta Germaniei ca UE sa aiba drept de veto asupra bugetelor statelor membre.

-Liderii UE au emis un comunicat in aceasta dimineata privind situatia Greciei, informeaza The Guardian. Aceasta este presata sa isi continue reformele economice, ceea ce arata ca vizita recenta a lui Merkel in Grecia nu a adus vreo schimbare de atitudine.

"Ne asteptam ca Grecia sa isi continue reformele bugetare si structurale si incurajam eforturile sale de a asigura o implementare rapida a acestui program", arata comunicatul.

"Acestea sunt necesare pentru dezvoltarea unui sector privat mai competitiv, a investitiilor private si a unui sector public mai eficace. Aceste conditii vor permite Greciei sa ajunga din nou la crestere economica si sa-si asigure viitorul in zona euro", se continua in acelasi comunicat.

- Pietele financiare europene nu au reactionat pozitiv la decizia de azi-noapte privind demararea monitorizarii bancilor din zona euro de catre BCE. Principalii indici bursieri europeni au suferit o usoara scadere la deschidere, conform The Telegraph.

- Surse din guvernul francez au declarat pentru Reuters ca este posibil ca acest lucru sa se intample incepand cu primul trimestru al lui 2013, dar anumiti analisti, citati de The Telegraph, cred ca Merkel va incerca sa amane orice decizie clara pana dupa alegerile din Germania, din septembrie 2013.

BCE va supraveghea cele 6.000 de banci din zona euro de la 1 ianuarie 2014

- Ziua intai s-a incheiat cu o hotarare importanta privind demararea de la 1 ianuarie 2013 a supravegherii bancilor zonei euro de catre BCE. Nu s-a luat insa o hotarare clara privind momentul din care Mecanismul European de Stabilitate va fi functional si va putea fi folosit pentru recapitalizarea directa a bancilor cu probleme, fara a spori datoriile suverane.

- Franta si Germania au avut inclusiv probleme in stabilirea punctelor principale de pe agenda intalnirii. Germania doreste o decizie cu privire a dreptului de veto al UE privind bugetele tarilor membre, comisarul pe probleme economice primind drept de interventie in cazul in care acestea nu respecta regulile UE.

Franta doreste insa ca summitul sa se concentreze pe problemele realizarii uniunii bancare europene.

#declaratii Basescu summit UE, #summit UE octombrie, #uniune bancara Europa, #buget state europene, #decizii summit ue , #Summit