Bruxelles-ul propune crearea unui organism paneuropean de supraveghere a sectorului financiar

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 15:12
1152 citiri
Bruxelles-ul propune crearea unui organism paneuropean de supraveghere a sectorului financiar

Inaintea summitului G20, Comisia Europeana a prezentat miercuri o serie de propuneri pentru intarirea supravegherii financiare transfrontaliere in cadrul uniunii Europene (UE), ce includ un organism paneuropean capabil sa faca recomandari pentru diferite tari, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Noul sistem are scopul de "a proteja contribuabilii europeni de o reeditare a scenariului sumbru din toamna lui 2008, cand guvernele au fost obligate sa injecteze miliarde de euro in banci", a declarat intr-un comunicat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Acest sistem european ar putea, de asemenea, sa inspire un sistem mondial. Aceasta este pozitia pe care o sustinem in cadrul summitului G20summik de la Pittsburgh", a adaugat el. Reforma sistemului de supraveghere financiara prezentata de Bruxelles prevede infiintarea a trei noi autoritati paneuropene insarcinate cu supravegherea bancilor, asiguratorilor si pietelor, ce ar putea sa medieze discutiile dintre organismele nationale de supraveghere, in cazul unor dezacorduri.

De asemenea, reforma mai prevede crearea unui Comitet European al Riscurilor Sistemice (CERS), organism de supraveghere macroeconomica, ce ar avea rolul de a avertiza autoritatile nationale si de a emite recomandari in momentul depistarii unor probleme importante.

Porpunerea, ale carei principii generale au fost deja acceptate in iunie de liderii europeni, trebuie sa mai fie discutata in detaliu, in vederea "adoptarii rapide" si aplicarii in 2010, a subliniat comisarul european pentru servicii financiare, Charlie McCreevy. Criza financiara a evidentiat slabiciunile sistemului actual de supraveghere a sectorului financiar, ce este in continuare foarte fragmentat. 

#summit, # G20, # CE, # reforma , #Summit