Bruxellesul va propune o noua strategie energetica

Luni, 21 Ianuarie 2008, ora 13:07
947 citiri

Comisia Europeana va prezenta, la 23 ianuarie, un set de propuneri legislative menite a combate incalzirea globala si dependenta Uniunii de importurile de energie. Cum acest nou pachet de masuri va aduce modificari semnificative ale viitoarelor politici energetice si industriale, nu putine sunt vocile care si-au exprimat criticile la adresa sa, relateaza EurActiv.

Potrivit planurilor Comisiei Europene, fiecarui stat membru UE i se va impune o limita obligatorie pentru emisiile de gaze cu efect de sera si o tinta obligatorie pentru utilizarea de energii regenerabile. De asemenea, executivul comunitar va revizui schema de comercializare a cotelor de emisii, precum si actualele reguli UE privind ajutoarele de stat pentru finantarea proiectelor ecologice. O a treia masura importanta a acestui pachet se va referi la captarea si stocarea dioxidului de carbon sub pamant (in loc sa fie eliberat in atmosfera).

EurActiv apreciaza ca, in baza noilor propuneri referitoare la reducerea emisiilor, statele mai bogate vor suporta o povara mai mare, in timp ce tarilor central si est-europene li se va permite sa isi creasca cu pana la 20 la suta emisiile peste nivelul din anul 2005.

Tot diferentiat, in functie de potentialul lor geografic, statele membre vor trebui sa produca energie din surse 'curate', precum vantul, apa, soarele. Astfel, Austriei i se va cere sa produca 34 la suta din energie din surse regenerabile, in timp ce Germaniei i s-a fixat o tinta de 20 la suta. Franta va trebui sa obtina energie in proportie de 23 la suta din surse ecologice, Suedia - 50 la suta iar Marea Britanie - 15 la suta din productia lor de energie. In cazul in care o tara nu poate sa-si atinga singura obiectivele fixate sau daca i se pare prea costisitor sa o produca pe teritoriul sau, i se va permite sa cumpere energie regenerabila de la un alt stat UE.

Noua strategie a Bruxellesului vine la zece luni dupa ce liderii europeni au cazut de acord, la summit-ul din martie 2007, asupra a doua noi tinte obligatorii: reducerea emisiilor de CO2 cu cel putin 20 sa suta sub nivelul din 1990 si utilizarea de energii regenerabile in proportie de 20 la suta din totalul productiei de energie pana in 2020.

Cu toate acestea, industria europeana - dar si unele guverne, precum cel german, spaniol sau francez - au facut un lobby puternic impotriva introducerii de reguli de protectie a mediului prea stricte. Teama lor este ca industria europeana ar avea de suferit daca va trebui sa se supuna unor reguli mai stricte decat cele din Statele Unite sau China.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.