Concluzii G20. "Motorul" cresterii economice mondiale incepe sa dea rateuri

Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 09:28
2285 citiri
Concluzii G20. "Motorul" cresterii economice mondiale incepe sa dea rateuri

Sefii de state si de guverne din G20 au avertizat la incheierea summitului de la Sankt Petersburg ca redresarea economiei mondiale va fi slaba din cauza riscurilor legate mai ales de economiile emergente, considerate pana acum "motorul" cresterii economice mondiale.

Din acest motiv, bancile centrale s-au angajat sa modifice politicile monetare cu precautie.

Bancile centrale au raspuns apelurilor statelor emergente, ale caror monede s-au depreciat puternic in acest an din cauza temerilor legate de impactul planului Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite de a restrange in acest an masurile de stimulare a economiei americane, transmite AFP.

"Bancile noastre centrale s-au angajat ca schimbarile politicilor monetare sa fie precaute si comunicate clar" se arata in comunicatul final al G20.

Liderii G20 au recunoscut totodata ca accelerarea cresterii economice va fi insotita de treanzitia spre normalitate a politicilor monetare.

Comunicatul noteaza nevoia urgenta de intarire a redresarii mondiale si de generare a unei cresteri economice mai puternice, pentru crearea de locuri de munca, si reitereaza prioritatea data cresterii in raport cu disciplina bugetara.

Schimbarea politicii monetare SUA ii face precauti pe investitori

Intre riscurile mentionate se numara incetinirea cresterii in economiile emergente, care reflecta in unele cazuri volatilitatea fluxurilor de capital, conditiile financiare dificile si instabilitatea preturilor materiilor prime.

Tarile emergente in frunte cu China sunt afactate in prezent de incetinirea cresterii economice.

La acest fenomen s-au adaugat in ultimele luni iesirile masive de capital declansate de semnalele date de Fed privind intentia de a restrange masurile exceptionale de stimulare a cresterii economice.

Investitorii se pregatesc pentru majorarea dobanzilor in SUA si au inceput sa isi repatrieze fondurile, antrenand deprecierea unor monede emergente, cum este rupia indianam care a scazut cu 25% de la inceputul acestui an, realul brazilian (-15%) si rubla ruseasca (-10%).

#concluzii G20 2013, #summit G20 septembrie 2013, #crestere economica mondiala, #crestere economica tari emergente, #politici monetare banci centrale , #Summit