G8 si statele emergente promit sa "reziste tendintelor protectioniste"

Joi, 09 Iulie 2009, ora 16:27
1736 citiri
G8 si statele emergente promit sa "reziste tendintelor protectioniste"

Statele membre G8 si tarile emergente au anuntat in cadrul summitului de joi, de la L'Aquila, Italia, ca vor face tot posibilul sa "reziste protectionismului si sa incurajeze deschiderea pietelor", conform unui document citat de AFP, preluat de NewsIn.

De asemenea, acestea vor sa incheie negocierile din ciclul Doha pentru liberalizarea comertului mondial in 2010, potrivit aceluiasi raport preliminar.

"Incurajam deschiderea pietelor pentru comert si investitii", a anuntat G8 si Grupul celor cinci, G5, format din Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud, la care se alatura Egiptul, prezent la intrunirea de joi dimineata.

Statele au anuntat ca se vor intruni la nivel de ministere inaintea summitului Grupului celor 20 (G20), care va avea loc la Pittsburgh, in Statele Unite, in septembrie.

Directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Pascal Lamy, a estimat recent ca negocierile din ciclul Doha "se afla intr-un stadiu bun" pentru a fi incheiate in 2010.

Liderii G8 s-au reunit miercuri in orasul L'Aquila, grav afectat de cutremurul din aprilie, iar discutiile au inceput cu subiectul crizei economice, inaltii responsabili admitand ca au subestimat gravitatea acesteia cu ocazia reuniunii din 2008 din Japonia.

G8 reuneste Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia. 

#G8, # protectionism, # negocieri, # comert, # investitii , #Summit