"Manifestul" oamenilor care produc banii, pe care politicienii se cearta

Luni, 02 Iulie 2012, ora 12:31
2521 citiri
"Manifestul" oamenilor care produc banii, pe care politicienii se cearta

Un alt meci intre Basescu si Ponta s-a disputat pentru reprezentarea Romaniei la Summitul UE. Reprezentantii Italiei si Spaniei s-au luptat pentru interesele tarilor lor si au pus conditii, obligand liderii europeni sa ii asculte.

Ce faceau reprezentantii Romaniei? Unul statea pe scaun cuminte, multumit ca a prins loc. Celalalt, nervos, dojenea pe la televiziune.

Financial Times ironiza, intr-un material de opinie, disputa intre presedinte si premierul Romaniei: Uitati de Merkel versus Hollande, de nord versus sud sau de Barroso versus Van Rompuy. Adevarata drama la acest summit este disputa dintre presedintele roman, Traian Basescu, si premierul sau, Victor Ponta".

Cu energia "supta" de conflicte politice interne, Romania nu a avut decat un statut de spectator la "razboiul titanilor" de la Bruxelles. Cine a avut de castigat de pe urma "razboiului" din tara?

Un conflict care nu foloseste nimanui, au conchis reprezentatii mediului de afaceri contactati de Business24. Nu conteaza cine reprezinta Romania, iar disputa nu face decat sa dovedeasca faptul oamenii politici au pierdut contactul cu problemele mediului de afaceri.

Gabriel Biris, avocat partener Biris Goran: "In momentul de fata, problemele noastre, ale economiei reale, nu mai sunt si problemele voastre, ale politicienilor.

- Exista doua Romanii: Romania lor, a politicienilor si Romania noastra, a celor care produc banii pentru care ei se cearta.

- La nivelul clasei politice, in ansamblul ei, asistam la o lipsa de responsabilitate in ceea ce priveste interesul national, ca nu sunt in stare sa creeze punti, sa creeze un dialog. Din pacate, sunt interesati de putere doar de dragul puterii.

- Nu are cum sa nu fie afectat mediul economic, care depinde foarte mult de actiunile sau inactiunile politicienilor directe, cat si indirecte. De exemplu, vom fi cu totii afectati, daca ratingul Romaniei va fi scazut si daca prin asta Romania isi va pierde statul de tara pentru "investitii".

Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines Romania: Nu foloseste nimanui, este clar ca nu foloseste. Temele la ordinea zilei sunt cu totul si cu totul altele. In acelasi timp, eu cred ca trebuie sa se restecte legile tarii: Constitutia, institutiile tarii. Imi este relativ egal cine ma reprezinta pentru ca si unul si altul au o oarecare legitimitate.

- Mediul de afaceri nu are cum sa nu fie afectat de astfel de conflicte, pentru ca, pe de o parte energia celor din conducerea tarii este "supta" de astfel de conflicte si lipseste acolo unde este nevoie de ea, adica la masuri economice. Pe de alta parte, este vorba de imaginea Romaniei in strainatate, mai ales atunci cand avem de a face cu conflicte care "transpira" in afara.

Melania Hancila, economist sef Volskbank: Nimanui nu a folosit un conflict intre cele doua parti, dar pana la urma era de asteptat sa fie un conflict permanent, tinand cont ca fac parte din formatiuni politice diferite.

- Nu cred ca ar trebui sa fie afectat mediul de afaceri, pentru ca pana la urma USL-ul detine puterea legislativa atat in Guvern, cat si in Parlament si practic au mana libera sa implmenteze reformele pe care si le doresc. Deocamdata nu au venit cu nimic nou, nu sunt decat certuri.

- Nu cred ca este dorinta mare din partea investitorilor straini sa vina in Romania, avand in vedere instabilitatea fiscala si economica, dar nu din cauza conflictului intre presedinte si premier. Urmeaza niste alegeri, dupa care s-ar putea sa intervina niste schimbari, in ceea ce priveste politica fiscala a Romaniei si cred ca investitorii asteapta rezultatul alegerilor si abia dupa aceea vor lua o decizie definitiva.

- Eu cred ca este destul de clar ca USL-ul va fi marele castigator al alegerilor parlamentare si cred ca ar ajuta mai mult, daca ei ar veni cu un plan concret al masurilor economice si fiscale pe care doresc sa le implementeze dupa ce vor castiga alegerile. Ar trebui ca de acum sa ia niste masuri pentru ca este destul de clar ca va fi cam aceeasi formula de guvernare. Atat timp cat in mediul de afaceri exista suspiciuni ca taxa unica va fi abandonata si nu se stie exact cu ce va fi inlocuita, este greu de spus daca vor fi investitii substantiale in Romania, atat timp cat exista pericolul unor masuri de tip social.

- Avem nevoie de mai multa stabilitate si de o politica fiscala pentru anii urmatori, care sa fie conturata concret. Sa stim exact pe ce putem sa ne bazam. Mediul de afaceri nu mai doreste surprize. Nu avem nevoie de masuri cu caracter strict social.

#summit Bruxelles Romania, #Ponta Basescu Summit UE reprezentare, #conflict Ponta Basescu Summit , #Summit