Marea Britanie face apel la G20 pentru o actiune coordonata in fata crizei

Marti, 10 Martie 2009, ora 12:59
1088 citiri
Marea Britanie face apel la G20 pentru o actiune coordonata in fata crizei

Ministrul britanic de finante, Alistair Darling, a cerut marti o actiune coordonata din partea statelor G20 in fata crizei financiare, sustinand pozitia Statelor Unite, in timp ce ministrii de finante din zona euro au respins aceasta optiune in cadrul unui summit european, relateaza AFP.

Darling a declarat ca guvernele "ar trebui sa fie gata sa faca mai mult", adaugand ca "in aceste momente de criza este esential ca guvernele sa actioneze impreuna", potrivit unui articol publicat marti de cotidianul Guardian.

Aceste declaratii subliniaza inca o data diferentele de opinie dintre guvernele tarilor importante, la mai putin de o luna inaintea summitului G20 de la Londra, din 2 aprilie, consacrat crizei economice mondiale.

Luni, Lawrence Summers, consilier economic la Casa Alba, a spus intr-un interviu ca statele industrializate nu trebuie sa slabeasca eforturile de relansare, in contextul in care economia mondiala are nevoie de o cerere mai mare si de o "actiune extraordinara a puterilor publice".

Insa ministrul luxemburghez al finantelor, Jean-Claude Juncker, a respins acest apel in cadrul reuniunii lunare a forumului ministrilor de finante din zona euro, pe care il prezideaza.

"Am cazut de acord ca masurile bugetare recente ale Statelor Unite nu ni se potrivesc, in masura in care nu suntem pregatiti sa majoram pachetele pe care le-am acordat deja", a explicat el.

Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, a adaugat ca nu sunt prevazute masuri suplimentare, precizand ca "trebuie mai intai sa punem in practica ceea ce am decis".

Darling a amintit ca au fost luate deja masuri coordonate de catre comunitatea internationala, insa considera ca, in contextul celei mai grave crize economice mondiale din ultimele decenii, "guvernele trebuie sa fie pregatite sa faca mai mult".

#Marea Britanie, #g20, #criza, #guverne, #relansare, #sua , #Summit