Medvedev vrea un nou sistem economic mondial

Marti, 08 Iulie 2008, ora 11:03
1258 citiri
Medvedev vrea un nou sistem economic mondial

Presedintele rus Dmitri Medvedev a indemnat marti, la summitul G8, la o reforma a sistemului economic si financiar international prin crearea de noi institutii, si la incheierea unor "noi acorduri internationale" in domeniul energiei, relateaza AFP. "Va trebui sa reflectam la arhitectura viitoare a relatiilor economice internationale. Nimeni nu este satisfacut de ceea ce exista in prezent", a declarat el.


"Un nou sistem presupune infiintarea de noi institutii sau ajustarea institutiilor existente in prezent", a adaugat Medvedev, care critica in mod regulat ponderea prea mare a Statelor Unite si a economiei americane in sistemul actual.


"Un dolar slab si un euro puternic nu reprezinta o bucurie pentru partenerii nostri", a adaugat el.


Noul presedinte rus a pledat si pentru un rol mai important al rublei, din care Rusia ar vrea sa faca o moneda de rezerva valutara.


In ceea ce priveste energia, Medvedev a cerut o corelare mai buna intre "interesele consumatorilor, cele ale producatorilor si cele ale tarilor de tranzit".


"Poate ca este momentul sa ne gandim si la noi acorduri internationale", a adaugat el, subliniind ca textele actuale, "cum este Carta (europeana - n.red.) a Energiei nu functioneaza suficient sau deloc".