Presedintele Rusiei vrea un sistem financiar mondial care sa nu depinda de SUA

Joi, 03 Iulie 2008, ora 11:03
1007 citiri
Presedintele Rusiei vrea un sistem financiar mondial care sa nu depinda de SUA

Presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a estimat joi ca sistemul financiar mondial nu se va putea construi in jurul unei singure tari, Statele Unite, si ca va trebui sa se bazeze pe un echilibru intre marile economii si pe rezerve in mai multe monede, relateaza AFP."Un sistem economic mondial modern, mai bine protejat de riscuri, nu poate sa fie orientat catre o singura tara si o singura moneda", a declarat Medvedev in cadrul unui interviu acordat mai multor canale media, publicat pe pagina de internet a Kremlinului, cu cateva zile inainte de summitul G8 din Japonia.


"Un astfel de sistem economic va trebui sa se bazeze in viitor pe un echilibru intre marile puteri si pe mai multe monede pentru rezerve", a adaugat acesta, enumerand, pe langa euro si dolar, rubla, care ar putea deveni o moneda de referinta in regiune.


In cadrul Forumului economic ce a avut loc in iunie la St Petersburg, Medvedev a invinuit Statele Unite ca au provocat o criza financiara mondiala, acuzand "iluzia ca o tara, chiar si cea mai puternica din lume, poate juca rolul de conducator mondial".


"Chiar faptul ca rolul Statelor Unite in sistemul economic nu corespunde cu capacitatile reale a fost unul dintre motivele principale ale crizei actuale", a adaugat presedintele rus.


Rusia, in schimb, "este un actor mondial care este constient de responsabilitatea sa pentru soarta lumii", a spus Medvedev. "Vrem sa luam parte la formarea regulilor jocului, nu din cauza ambitiilor imperialiste, ci pentru ca suntem constienti de responsabilitatea noastra si de faptul ca dispunem de resurse, in special energetice", a mai spus acesta.