Sistemul financiar mondial da semne de recuperare

Luni, 29 Iunie 2009, ora 09:56
1470 citiri
Sistemul financiar mondial da semne de recuperare

Sistemul financiar mondial, afectat de criza, da semne de recuperare, dar nu a depasit zona de turbulente, potrivit Consiliului de Stabilitate Financiara (CSF).

"Am ajuns, mai mult sau mai putin, la nivelul anterior caderii Lehman, insa nu la nivelul dinaintea crizei", a explicat presedintele CSF, Mario Draghi, intr-o conferinta de presa, relateaza Mediafax.

El a reamintit ca falimentul gigantului bancar american Lehman Brothers, in septembrie 2008, a destabilizat pietele financiare pana la punctul in care creditul a inghetat.

"Ulterior, dupa cateva luni dramatice si mai multe interventii din partea guvernelor, situatia sistemului s-a ameliorat, insa acesta nu a iesit din zona de turbulente", a precizat Draghi.

Oficialul CSF a subliniat doua semne de imbunatatire, respectiv faptul ca bancile americane au reusit sa stranga, recent, din investitii private zece miliarde de dolari si relansarea pietei obligatiunilor emise de companii.

Restructurarea mai multor institutii de credit si activitatea redusa de pe piata creditului sunt, pe de alta parte, un semn ca sistemul bancar nu s-a insanatosit complet.

Revenirea nu poate fi "asigurata" in aceste conditii, a avertizat Draghi, adaugand ca, atunci cand va incepe, relansarea economiei va trebui sustinuta prin strategii coordonate de iesire din criza.

In viziunea oficialului, climatul economic si financiar nu se rezuma doar la presiuni asupra taxelor, reducerea programelor de relansare sau la masuri de combatere a efectelor crizei creditului.

"Sistemul bancar va trebui reparat pentru a putea implementa o politica monetara stricta", a precizat el.

CSF a inlocuit Forumul de Stabilitate Financiara prin decizia membrilor G20, luata la summitul de pe 2 aprilie organizat la Londra. Organismul are rol in reglementarea si supravegherea sistemului financiar international.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#criza, #financiar, #investitii, #sistem, #turbulente , #Summit