Summit G8: Ce angajamente si-au luat liderii lumii

Duminica, 20 Mai 2012, ora 09:12
2576 citiri
Summit G8: Ce angajamente si-au luat liderii lumii

Liderii tarilor G8 s-au angajat sambata sa "incurajeze cresterea" economica si au promis sa consolideze si sa revigoreze economiile lumii.

Reprezentantii tarilor membre G8 au pledat pentru o zona euro "puternica si unita", cu Grecia ca membra a zonei euro.

Iata care au fost masurile la care s-au angajament liderii economiilor lumii, potrivit Wall Street Journal:

Economia globala

- "Imperativul nostru este de a promova cresterea economica si ocuparea fortei de munca. Redresarea economica globala arata semnele de imbunatatire, dar turbulentele persista. In acest context ne angajam sa luam toate masurile necesare pentru a consolida si a revigora economiile, recunoscand ca masurile adecvate nu sunt aceleasi pentru toti.

Salutam discutiile in curs de desfasurare in Europa, cu privire la modalitatile de a genera crestere economica, mentinand in acelasi timp un angajament ferm de a pune in aplicare consolidarea fiscala".

- Recunoastem importanta unui euro puternic si a unei stabilitati globale, prin urmare ne afirmam interesul ca Grecia sa ramana in zona euro, cu respectarea angajamentelor sale.

- Guvernele trebuie sa ia masuri pentru a spori increderea si a grabi recuperaraea economica. In acelasi timp, e nevoie de reforme in vederea cresterii productivitatii, cresterii economice si a cererii intr-un mediu macroeconomic durabil, credibil si non-inflationsit.

- Pentru a creste productivitatea si potentialul de crestere economica, vom sprijini reformele structurale, investitiile in educatie si in infrastructura moderna, dupa caz. Investitiile pot fi finantate utilizand o serie de mecanisme, inclusiv praghii din sectorul privat.

- Ne angajam sa sprijinim intreprinderile mici si parteneriatele public-private.

Lupta impotriva protectionismului

- "Subliniem importanta pietelor deschise si a unui sistem comercial echitabil, robust si fondat pe reguli" si "ne vom respecta angajamentul de a ne abtine de la masuri protectioniste", de a proteja investitiile si de a ne continua eforturile pentru a reduce barierele din calea comertului si investitiilor pentru a mentine pietele deschise.

Protectia drepturilor de proprietate intelectuala

- Avand in vedere importanta dreturilor de proprietate intelectuala pentru stimularea cresterii economice si a locurilor de munca, sustinem standarde ridicate de protectie a acestora prin intermediul instrumentelor juridice internationale, precum si prin intermediul proeselor de achizitii publice, precum si consolidarea cooprarii vamale, promovand in acelasi timp libera circulatie a informatiei.

Securitatea alimentara si nutritia

De mai bine de un deceniu, liderii G8 s-au angajati impreuna cu partnerii din Africa sa abordeze provocarile pentru dezvoltarea durabila a continentului Africa.

- "Ne angajam sa lansam o noua alianta pentru securitate alimentara si nutritie in vederea accelerarii fluxul de capital privat in agricultura africana care are nevoie d enoi tehnologii si inovatii care sa creasca productivitatea agricola.

- Aceasta noua alianta va scoate 50 de milioane de oameni din saracie in urmatorul deceniu. Aceasta Noua Alianta trebuie sa fortifice rolul Uniunii Africane si trebuie facuta responsabila in fata poporului african, a indicat intr-un comunicat pentru AFP Henry Malumo, coordonator pentru Africa al ActionAid's International.

- O Noua Alianta doar cu guverne si intreprinderi nu are nicio sansa de succes. Taranii, cooperativele si organizatiile neguvernamentale trebuie sa fie o parte indispensabila a acestui efort.

Katie Campbell, responsabila a ActionAid SUA, a indicat ca G8 a oferit cuvinte calduroase fara sa promita nimic altceva decat mentinerea angajamentelor financiare ale summitului de la Aquila (Italia) dedicat securitatii alimentare din iulie 2009 (20 de miliarde de dolari).

#masuri summit G8, #concluzii summit G8, #crestere economica summit G8, #grecia zona euro summit G8 , #Summit