Summit G8: Ce solutii pregatesc liderii lumii?

Sambata, 19 Mai 2012, ora 11:25
2123 citiri
Summit G8: Ce solutii pregatesc liderii lumii?

Reuninea G8 a liderilor din marile economii ale lumii din acest weekend se va concetra pe modalitatile de promovare a cresterii economice in Europa, de vreme ce criza din zona euro pare a fi o problema de o "importanta extraordinara", cu efecte majore asupra economiei globale.

"Francois Hollande, impreuna cu mine, suntem de parere ca aceasta criza este o problema de o importanta extraordinara, nu numai pentru europeni ci pentru intreaga economie mondiala", a declarat presedintele SUA, Barack Obama, vineri, dupa intalnirea cu noul presedinte francez, in Biroul Oval din Casa Alba, scrie Financial Times.

Cei doi lideri se vor alatura summit-ului G8, in acest weekend. Summitul G8 din acest an, desfasurat sub deviza "Actionam impreuna", este prezidat de presedintele SUA, Barack Obama, la Camp David, si are loc chiar inaintea summitului NATO de la Chicago din 20 - 21 mai.

"Maine, impreuna cu restul liderilor G8 vom vedea cum putem gestiona o abordare responsabila fata de consolidarea fiscala", a mai spus Obama.

Presedintele Frantei este de parere ca o intoarcere spre cresterea economica trebuie sa fie prioritara, dar pe de alta parte masurile de consolidare fiscala sa fie garantate. In opinia celor doi presedinti, Grecia ar trebui sa ramana in zona euro.

Hollande i-a reamintit lui Obama ca a promis in campania electorala din Franta retragerea trupelor franceze din Afganistan pana la sfarsitul anului 2012.

"I-am reamintit presedintelui Obama ca am facut promisiunea retragerii trupelor combatante franceze pana la sfarsitul anului 2012. I-am spus si ca va beneficia de sustinerea Frantei la misiunile din Afganistan sub alta forma", a precizat Hollande.

Incepand cu economia mondiala, presedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, si presedintele Consiliului European, domnul Van Rompuy, vor explica, de asemenea, situatia actuala a raspunsului UE la criza economica.

"Acest summit G8 are loc intr-un moment de schimbari economice si politice majore la nivel mondial. Activitatea intensa de pregatire efectuata de presedintia S.U.A. ne va permite sa ne concentram in mod concret asupra celor mai presante subiecte globale.

Economia, energia, securitatea alimentara, aspectele legate de afacerile externe si de securitate vor fi in centrul deliberarilor din Camp David. UE este angajata pe deplin in procesul G8 si este gata sa contribuie la toate temele de pe agenda, in special pentru a sprijini cresterea si crearea de locuri de munca in economiile noastre", a mai precizat Van Rompuy.

Cu toate ca G8 se reuneste pentru a pune pe masa provocarile, problemele din zona euro si sustinerea redresarii economice globale, Obama a precizat ca grupul are "obligatia morala" de a aborda si teme precum nevoia de securitate alimentara pe termen lung.

"Astazi am putea anunta un nou efort global. Cerem o alianta pentru securitatea alimentara si nutritie. Si, pentru a fi eficienti, ii aducem impreuna pe toti jucatorii cheie in jurul unui angajament comun", a declarat Obama la o reuniune din Washington unde au participat liderii din patru tari africane.

Efortul va fi condus de catre guvernele africane, cu ajutorul membrilor G8 si a organismelor internationale, precum si de catre sectorul privat, de la multinationale la micile coperative din Africa.

"Stiu ca unii s-au intrebat daca, in vremuri de austeritate, aceasta alianta este doar o noua modalitate a guvernelor de a transfera povara pe altcineva. Vreau sa fie clar ca raspunsul este unul negativ", a adaugat presedintele american, subliniind faptul ca SUA va continua sa faca investitii istorice chiar si in vremuri dificile.

In acest weekend, aproximativ 45 de companii diferite din sectorul privat, jumatate din ele fiind din Africa, isi vor asuma angajamente de peste 3 miliarde de dolari pentru a auta la imbunatatirea securitatii alimentare de pe continentul african.

Grupul se va angaja la un program de 10 ani, odata cu summit-ul G8. Programul de angajamente de 22 de miliarde de dolari care a fost semnat in timpul summit-ului din 2009 in L'Aquila, Italia, se apropie de sfarsit.

Monsanto, companie de biotehnologie agricola, a facut un angajament pe 10 ani de 50 de milioane de dolari pentru fermierii ce cultiva porumb in Tanzania, iar compania Jain Irrigation va oferi 375 de milioane de dolari pentru irigatii in Africa. De asemenea, mai exista o promisiune din partea companiei Vodafone din Marea Britanie de a conecta cei 500.000 de mici agricultori din Tanzania, Mozambic si Kenya.

In cea ce priveste securitatea alimentara, UE isi exprima speranta ca acest summit va continua progresele anterioare, in special initiativa l'Aquila privind securitatea alimentara din 2010, la care UE a avut cea mai mare contributie - aproape 4 miliarde USD din totalul de 22 de miliarde USD.

#summit g8, #criza Europa summit G8, #teme summit G8, #securitate alimentara summit G8, #criza Grecia summit G8 , #Summit