Summitul UE, camp de lupta pentru marile economii. Ce face Romania?

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 18:01
2199 citiri
Summitul UE, camp de lupta pentru marile economii. Ce face Romania?

Summitul UE de la Bruxelles se anunta un camp de lupta pentru marile forte europene. Daca marile puteri, ca Germania isi ascut armele "lansand" declaratii in presa care le anunta pozitia la intalnire, Romania se consuma pe "razboaie" interne. Care sunt mizele intalnirii?

Summitul de vara al UE se va desfasura joi si vineri la Bruxelles. Potrivit scrisorii de invitatie trimise de presedintele Herman Van Rompuy, printre temele de discutie se va numara bugetul pentru perioada 2014-2020 sau un nou cadru pentru Uniunea Economica si Monetara.

"Provocarea acestui Consiliul European este, mai mult decat oricand inainte, aceea de a da semnalul ca, intr-un mod concret, UE face tot ce este necesar ca raspuns la criza.

Acest lucru inseamna aprobarea recomandarilor specifice de tara pentru a ghida politicile si bugetele nationale, adoptarea cadrului pentru crestere economica si locuri de munca, lansarea fazei finale a viitorului cadru financiar multianual (CFM) - bugetul UE 2014-2020 si stabilirea unui nou parcurs al Uniunii Economice si Monetare (UEM)", se arata in scrisoarea de invitatie transmisa astazi de presedintele Van Rompuy.

Consiliul va incepe cu o discutie legata de cadrul financiar multianual, discutie la care va participa si Martin Schulz, presedintele Parlamentului European. El va explica pozitia institutei pe care o reprezinta. Intalnirea este programata sa dureze o ora, intre 15-16 ora Romaniei.

Dupa fotografia de grup, reprezentantii tarilor europene au programate discutii legate de bugetul 2014-2020.

"Cum pozitiile statelor membre sunt bine cunsocute, va propun sa ne concentram pe doua chestiuni; cum pot contribui mai bine diferite politici in noul cadru bugetar la stimularea cresterii si crearea de locuri de munca si imbunatatirea calitatii cheltuielilor UE si cum sa ne prioritizam cheltuielile intre diferite politici, ca ele sa satisfaca obiectivele strategiei Europa 2020", a precizat presedintelui Van Rompuy.

Incepand cu ora 18 (ora Romaniei) vor avea loc dezbateri pe tema Pactului de crestere si creare de locuri de munca. Vineri va avea loc o prezentare a activitatii presedintelui Herman Van Rompuy si vor fi adoptate concluziile consiliului.

Romania se consuma pe lupte secundare, in timp ce marile economii isi ascut armele

Romania va fi reprezentata la Summitul de Traian Basescu, a decis miercuri Curtea Constitutionala, dupa ce si premierul a solicitat dreptul de participare la intalnirea de la Bruxelles.

Daca in Romania inca exista dispute "la nivel inalt" intre Ponta si Basescu cu privire la persoana care va reprezenta tara la summit, marile economii ale lumii fac ultimele pregatiri.

Miercuri, cancelarul german a prezentat, foarte transant, pozitia pe care ar putea sa o adopte tara la summit, aceasta afirmand: "Cat timp voi trai, datoria tarilor din zona euro nu va deveni comuna".

In Romania, pe langa problema reprezentarii, s-a mai pus in discutie bugetul pe care tara noastra il poate obtine de la UE, dupa ce premierul Romaniei a declarat ca va discuta cu presedintele despre modalitatile de a obtine un buget cat mai "consistent" de la UE.

"In mod sigur vreau sa discut cu presedintele Romaniei ceea ce am discutat si cu Parlamentul - cum facem ca in perioada imediat urmatoare Romania sa aiba o pozitie cat mai puternica pentru a obtine in perioada 2014-2020 un buget consistent din partea UE pentru fonduri structurale si de coeziune", a declarat Ponta, citat de Mediafax.

Analistii financiari contactati de Business24 sunt de parere, insa, ca Romania nu poate obtine un buget mai mare de la Uniunea Europeana, si chiar risca sa piarda din finantare.

Bugetul Romaniei nu va suferi modificari fundamentale, insa se vor pune o serie de conditii in concordanta cu Tratul Fiscal si Euro Pact Plus, crede analistul Valentin Ionescu.

"Uniunea Europeana are un buget care este identic cu cel din perioada 2007-2013, prin urmare nicio tara nu va beneficia de un buget mai mare fata de perioada anterioara. Singurul lucru pe care il poate negocia Romania este sa nu nu se ia bani.

In momentul de fata este o discutie cu privire la modul in care se aloca anumiti bani intre un grup format din Suedia si Marea Britanie pe de o parte, si grupul tarilor din Est pe de alta parte. Nu va exista o schimbare fundamentala sub aspect financiar, doar ca se pun niste conditii in raport cu Tratatul Fiscal si Euro Pact Plus", a declarat analistul financiar Valentin Ionescu pentru Business24.

Desi este o initiativa laudabila a premierului, ea cel mai probabil nu va avea nicio finalitate, crede Ilie Serbanescu, analist financiar. Criza determina marile economii ale lumii sa orienteze fondurile necheltuite catre rezolvarea problemelor si nu spre bugetele tarilor.

"Nu cred ca Romania poate face ceva, dimpotriva, ele sunt supuse intentiei si proiectia donatorilor. Germania, Franta, cei care dau mai mult decat primesc la bugetul UE merg pe ideea ca fondurile necheltuite sa fie dirijate catre alte prioritati in contextul necesitatii de salvare a zonei euro. Asa ca nu cred ca exista vreo sansa in acest sens, desi intentia nu este rea", a declarat Ilie Serbanescu pentru Business24.

#Summit UE agenda, #Summit UE propuneri, #Summit UE Romania , #Summit