Sunt suficiente 1.000 miliarde de euro pentru salvarea zonei euro?

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 08:56
1277 citiri
Sunt suficiente 1.000 miliarde de euro pentru salvarea zonei euro?

Euforia legata de ultimul pachet de salvare al Europei s-a stins repede. Acum, intrebarea este daca liderii europeni se vor pune vreodata de acord cu privire la masurile necesare pentru a pune capat crizei datoriilor suverane. Daca nu, vor primi o alta sansa?

Specialistii sustin ca valoarea totala necesara pentru recapitalizarea bancilor si pentru a acoperi necesitatile de finantare din Europa ar putea ajunge la 3.000 miliarde de euro.

Planul de salvare al Europei ar reduce datoria Greciei cu mai putin de 50%, deci aproximativ 100 de miliarde de euro si ar creste capacitatea de garantare a Fondului european de stabilitate financiara la aproximativ 1.000 miliarde de euro.

Specialistii financiari considera ca aceasta suma s-ar putea sa nu fie suficienta. Pentru a asigura recapitalizarea bancilor si pentru a acoperi necesitatile de finantare din zona euro este nevoie de 3.000 miliarde de euro, scrie Bloomberg.

Neajunsurile planului pot fi intentionate. Cancelarul german Angela Merkel si oficiali Bancii Centrale Europene au blocat singura optiune credibila, care a fost sustinuta de presedintele francez Nicolas Sarkozy: o promisiune deschisa de la BCE ca este pregatita sa cumpere mii de miliarde de euro in titluri de stat.

Inainte ca acest lucru sa se intample, germanii si BCE vor mecanisme care sa asigure ca Banca Centrala nu va termina banii pe cheltuieli guvernamentale iresponsabile. Presedintele Jean-Claude Trichet spunea saptamana trecuta ca autoritatile europene au nevoie de puterea "de a lua decizii directe" in politica economica a tarilor care nu reusesc sa tina sub control situatia lor economica.

#1 000 miliarde euro suficient salvare, #plan salvare Europa Summit, #analiza decizii salvare zona euro , #Summit