Afacerile din Turcia si Siria, neafectate de conflictul armat

Sambata, 06 Octombrie 2012, ora 10:02
2524 citiri
Afacerile din Turcia si Siria, neafectate de conflictul armat

Conflictele armate dintre Turcia si Siria tin o intreaga lume tensionata. NATO a intrat in stare de alerta, parlamentul turc a aprobat folosirea armatei turce in Siria. Afaceristii nu resimt, inca, tensiunile razboiului.

Conflictele dintre Turcia si Siria poate ca au pornit alarmele in Ankara, Washington si sediile NATO din Bruxelles. Si poate ca au provocat demonstratii impotriva razboiului, dar viata antreprenorilor din Turcia si a investitorilor pare a fi neschimbata,potrivit Forbes.

Turcia a devenit un hub regional pentru afaceri. Este pozitionata strategic intre piete cheie ale Europei, Orientului Mijlociu, Rusia si Asia Centrala. 95% dintre cei 78 de milioane de oameni care traiesc in Turcia sunt alfabetizati, iar aproape jumatate dintre ei sunt prezenti online. Turcia este a cincea mare prezenta in ceea ce priveste audienta pe Internet in Europa.

Economia Turciei, a 16-a din lume, a crescut atat de rapid incat castigul mediu este in prezent de doua ori mai mari decat in urma cu 10 ani. Totusi, se pune intrebarea daca un potential razboi cu Siria va opri avantul economiei Turciei? Numan crede ca nu.

"Nu este prima oara cand Turcia intra intr-o criza", spune directorul general al 212 Capital Partners, un nou fond de investitii cu sediul in Instanbul, dedicat exclusiv start-up-urilor din tehnologie. El a argumentat ca in timpul razboiului din Iraq, afacerile din Turcia au inflorit. "Nu-mi fac griji ca acest conflict va avea un impact major, dar ar putea avea efecte diferite pentru alte tipuri de afaceri", a spus directorul.

Multi analisti atribuie cresterea economica extraordinara a Turciei afacerilor care au inflorit in Anatolia Centrala, respectiv cele cu textile si obiecte de mobilier. Aceste doua segmente au generat miliarde de dolari in materie de venituri.

Boydak Holding este o astfel de afacere. Aflata in Kayseri, linia sa de mobila nu numai ca exporta, dar are cateva magazine si in Orientul Mijlociu, inclusiv in Siria. Ulus Ozturk, un purtator de cuvant al companiei, a refuzat sa spuna daca afacerile Boydak vor fi afectate de conflictele turco-siriene. "Nu e problema noastra. Noi avem niste afaceri in Siria, dar asta-i o chestiune politica", a spus el.

Sanko Holding, un alt conglomerat turcesc, aflat chiar la granita siriana, in Gaziantep, a publicat o declaratie in care a indemnat la "precautie" si "pace", subliniind ca Turcia este o natiune "mare" si "puternica". "Dar nu este nicio indoiala ca vom fi prieteni si frati cu vecinii nostri din Siria". Purtatorul de cuvant al companiei, Cengiz Cicek, a declarat ca situatia din Gaziantep este stabila, pentru moment, iar afacerile Sanko au ramas neafectate.

Dogan Razon, un antreprenor din Instanbul, a spus, de asemenea, ca incidentele armate dintre Turcia si Siria nu i-au afectat startup-ul. Kiraguru este o platforma online unde "poti inchiria orice iti place". Ii este teama, totusi, ca tensiunile ar putea degenera si ar putea afecta industria turistica din Turcia.

#afaceri Turcia Siria, #razboi Turcia Siria, #conflict Turcia Siria, #afaceri Turcia , #Turcia