AFP: BERD la ora problemelor de viitor

Miercuri, 16 Ianuarie 2008, ora 10:43
1098 citiri
AFP: BERD la ora problemelor de viitor

AFP (Franta) - Dupa 17 ani de prezenta in tarile fostului bloc comunist, BERD a parasit de curand Republica Ceha, prima tara care s-a putut lipsi de ea, si este de acum destul de bogata pentru a distribui dividende.

Vesti bune in aparenta, dar care ridica unele probleme in sanul unei institutii care vrea in mod hotarat sa fie diferita de celelalte mari organisme internationale.

Din 1991, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare investeste sase miliarde de euro pe an in cele treizeci de tari de activitate ale sale pentru a favoriza tranzitia lor spre economia de piata. Ea isi plaseaza banii in noi intreprinderi, alaturi de investitori locali sau straini, aducand astfel cautiunea sa morala si financiara proiectului.

"Nu suntem intr-un domeniu de subventionare, ci de asumare de risc", precizeaza presedintele bancii, Jean Lemierre, intr-un interviu pentru AFP, "si ceea ce conteaza este mai putin volumul interventiei noastre cat calitatea acesteia".

Azi, BERD inchide filiala sa in Republica Ceha si ea va parasi pana in 2010 celelalte sapte tari intrate in UE in 2004.

Cand stie ea ca este timpul sa paraseasca o tara? "Cand apare acolo un val de investitori care nu mai cer ajutorul nostru", raspunde simplu Jean Lemierre.

La sfarsitul lui noiembrie, intr-o scrisoare deschisa adresata Financial Times, un fost secretar general al bancii, Antonio Maria Costa, a sugerat totusi ca misiunea BERD s-a incheiat, ca "a venit timpul" ca ea sa isi inchida portile si ca actionarii sai ar face mai bine sa isi plaseze banii in Orientul Mijlociu".

Raspunzand in ziar in numele institutiei, directoarea de comunicare a BERD, Brigid Janssen, nu a exclus ca intr-o zi, BERD sa isi poata extinde activitatile spre alte tari - ca Turcia.

Intre timp, ea a vazut "putina logica" in ideea de a inchide BERD in regiunea sa actuala, "in timp ce raman atat de multe de facut" in opinia ei.

Citand exemplul ceh, Jean Lemierre confirma: "BERD nu are nimic dintr-o molusca agatata de stanca ei (...) dar adevarul este ca mai exista o cerere foarte puternica de interventie" chiar in Romania si Bulgaria, desi membre ale UE din 2007.
Criza financiara actuala sporeste si mai mult riscurile si "aceasta regiune nu a avut niciodata atata nevoie de noi", asigura el, citand in special ranile inca proaspete din Balcani.

BERD va infrunta un alt test de maturitate: optiunile sale de investitii au fost suficient de inspirate ca rezervele sale sa depaseasca pentru prima data pragul dincolo de care statuturile prevad "o distribuire" catre actionari, in alti termeni varsarea unor dividende.

Circa 50 de milioane de euro vor fi repartizati astfel intre cele 63 de tari sau institutii actionare, adica o suma nesemnificativa pentru fiecare.

Daca europenii par ca nu vor sa auda de distribuirea dividendelor, preferand sa lase BERD sa reinvesteasca suma in regiune, americanii tin la acest lucru, din principiu.

Jean Lemierre spune ca nu are in principiu nimic contra acestei distribuiri. Dar el tine ca ea sa fie bine inteleasa si BERD sa nu poata fi confundata in aceasta operatiune cu o banca clasica: "Ceea ce ne determina este ceea ce aducem tarilor noastre, nu de a asista la cresterea dividendelor an de an".

Daca exista dividende, el ar dori ca actionarii sa gaseasca o cale de a investi impreuna, intr-un mod foarte vizibil, "prin intermediul unui cont rezervat pentru proiecte speciale de sustinere a tranzitiei", a spus anul trecut in mai acesta din urma.

Aceste subiecte vor fi dezbatute la viitoarea adunare anuala a BERD, la Kiev in luna mai. Jean Lemierre va mai candida poate pentru un al treilea mandat de patru ani. Pentru moment el pastreaza tacerea asupra acestei chestiuni.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.