Alegeri in Turcia: Puterea lui Erdogan se scufunda odata cu economia

Luni, 08 Iunie 2015, ora 11:47
1616 citiri
Alegeri in Turcia: Puterea lui Erdogan se scufunda odata cu economia
Foto: Tccb.gov.tr

Alegerile parlamentare din Turcia zgaltaie puternic barca puterii in care se afla presedintele Erdogan. Prima victima colaterala pare sa fie pentru moment economia, care a inceput sa intre la apa.

Guvernul pro-islamist pe care presedintele turc si-a bazat ascensiunea mai bine de un deceniu a pierdut majoritatea parlamentara, iar investitorii se arata speriati de o revenire la un model de instabilitate politica si economica a Turciei, remarca portalul Market Watch.

Victima ambitiilor personale

Cele trei partide de opozitie din Turcia s-au coalizat pentru a bloca intentia presedintelui Erdogan de a modifica Constitutia si de a impune un sistem de republica prezidentiala in Turcia.

Recep Erdogan si-a justificat initiativa prin nevoia de eficientizare a actului de guvernare, dar opozantii sai vad in aceasta un pas hotarat pentru instaurarea dictaturii.

Rezultatul votului da si semnalul unei perioade incerte din punct de vedere politic, analistii asteptandu-se la formarea unui guvern minoritar.

"Dupa mine, potopul!"

Viziunea lor este confirmata si de primele efecte economice ale alegerilor, lira turceasca depreciind-se astazi cu 4 procente in fata dolarului american.

Indicii bursieri, printre care si cel de referinta BIS 100, au suferit caderi de pana la 7%, atingand un nivel minim al ultimelor 3 luni.

La fel, randamentul obligatiunilor de stat turcesti a crescut de la 9,32 la 9,94, ca urmare a vanzarii masive de titluri de stat.

Spaima investitorilor este cauzata de nesiguranta politica ce se prefigureaza in Turcia, tara indreptandu-se spre modelul de guvernare de acum 13-14 ani, cand guvernele minoritare se succedau la putere la doar cateva luni.

Kurzii, prezenti in Parlament

AKP, formatiunea lui Erdogan a pierdut aproape 10 procente in urma alegerilor din acest weekend, coborand pana sub 41%.

In acelasi timp, formatiunea pro-kurda HDP a reusit pentru prima data sa intre in Legislativul tarii, depasind pragul electoral de 10%. Cele 13 procente obtinute de popular-democratii pro-kurzi le asigura 79 de locuri in parlament.

AKP va avea doar 258 de parlamentari, sub pragul de 276 care i-ar fi asigurat majoritatea si cu 72 de parlamemtari mai putin decat i-ar fi trebuit pentru initierea referendumului de schimbarea a sistemului de guvernare in Turcia.

AKP nu s-a mai bucurat de aceeasi apreciere populara, dupa ce Executivul condus de premierul Davutoglu a fost tot mai des perturbat de interventiile presedintelui Erdogan.

Multi dintre alegatori sustin ca aceasta a fost si cauza principala a slabei performante economice din ultimii ani.

Banca Centrala intervine

Deprecierea lirei, i-a alarmat si pe oficialii bancii centrale a Turciei care au intervenit pentru a limita efectele fenomenului declansat de alegerile parlamentare din tara.

Printr-un comunicat de presa, oficialii TCMB au anuntat reducerea dobanzii saptamanale la depozitele in valuta la 3,5% de la 4% in cazul dolarului.

Aceeasi masura va fi luata si in cazul depozitelor in euro, dobanda scazand de la 2% la 1,5 procente. Noile dobanzi vor intra in vigoare incepand cu 09 iunie.

#alegeri parlamentare Turcia, #Recepe Erdogan, #soc economie Turcia, #instabilitate politica Turcia , #Turcia