Atentat la Kusadasi

Luni, 18 Iulie 2005, ora 06:43
1419 citiri

Un atac cu bomba in statiunea turistica Kusadasi a facut sase morti si 14 raniti. Statiunea este foarte populara in rindul turistilor romani. Nu sint victime in rindul turistilor de la noi.

Un microbuz ce transporta turisti a fost aruncat in aer in statiunea turistica turca Kusadasi, simbata, in jurul orei 10.45. Explozia a cauzat moartea a cinci persoane, trei turci, o turista din Marea Britanie si una din Irlanda. Alti 13 turisti au fost raniti, dintre care cinci britanici. Consulul Romaniei la Izmir, Mircea Neata, a declarat simbata pentru postul de televiziune Realitatea TV ca primele evaluari ale autoritatilor locale de la Kusadasi nu indica cetateni romani in rindul victimelor.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca explozia reprezinta A"un atac teroristA" si a prezentat condoleantele sale familiilor victimelor. Ambasadorul Marii Britanii in Turcia, Sir Peter Westmacott, citat de BBC, a declarat ca autoritatile sint aproape sigure ca este vorba de A"un atac organizat de Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKKA". Autoritatile au declarat ca nici o grupare nu a revendicat inca atacul. Guvernatorul regiunii, Mustafa Malay, citat de ziarul turc A"Zaman Daily NewsA", a declarat ca este posibil ca o femeie sa fi fost atentatorul sinucigas.

Teama controlata

Turistii romani aflati la Kusadasi nu renunta la sejururi. A"Prin partenerii nostri de acolo am contactat toti turistii si am aflat ca sint sanatosi. Clientii nostri sint ingrijorati, sint atenti pe unde merg, dar nimeni nu a vrut sa se intoarca in tara. Am dat posibilitatea de a se renunta la bilete fara penalizariA", a spus Mircea Vladu, directorul uneia dintre agentiile de turism care opereaza pe aceasta destinatie. Reprezentantii agentiilor de turism sint optimisti. A"Orice atentat creeaza un sentiment de panica in rindul potentialilor turisti, dar nu cred ca se va influenta serios cererea. Anul trecut au fost atentate in Egipt, insa nu a scazut numarul solicitarilorA", sustine Mircea Draghici, secretar executiv al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Cotidianul