Avionul doborat de turci aduce Rusia si NATO din nou la cutite. Inevitabilul s-a produs

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 15:00
8868 citiri
Avionul doborat de turci aduce Rusia si NATO din nou la cutite. Inevitabilul s-a produs
Foto: Wikipedia

Razboiul din Siria ia turnura unui conflict regional sau chiar international, dupa ce, in dimineata zilei de 24 noiembrie, aviatia militara a Turciei a interceptat si doborat un avion rusesc de vanatoare Su-24, acuzat ca ar fi violat spatiul aerian al tarii.

Decizia Ankarei inflameaza si mai mult situatia dintr-una din cele mai volatile regiuni de pe glob, Turcia si Rusia situandu-se in tabere diferite in ceea ce priveste sustinerea partilor implicate in razboiul civil sirian, relateaza postul CNN.

Incident neclar

Oficiali din cadrul administratiei prezidentiale din Turcia au declarat pentru agentia de presa Anadolu ca un avion rusesc Sukhoi 24 a fost doborat in regiunea Bayirbucak, de la granita cu Siria, dupa ce a violat spatiul aerian turcesc.

Reprezentantii Ankarei sustin ca pilotii avionului doborat au fost avertizati de mai multe ori asupra depasirii limitei, iar in cele din urma doua avioane F16 au fost trimise pentru a intercepta aeronava.

Moscova prezinta insa un cu totul alt scenariu. Conform agentiei Sputnik, primele indicii arata ca avionul a fost doborat de o racheta lansata de la sol.

Oficialii de la Moscova neaga si faptul ca avionul de vanatoare ar fi intrat in spatiul aerian al Turciei. Cei doi piloti ai avionului rusesc au apucat sa se catapulteze, dar soarta lor este necunoscuta in prezent.

"Avionul Su-24 era in spatiul aerian al Siriei la o altitudine de 6.000 de metri", a declarat ministrul Apararii din Rusia.

Reporterii agentiei turce Anadolu sustin ca momentul prabusirii avionului si cel al catapultarii pilotilor a fost surprins de camerele de filmat ale unei televiziuni locale.

Punct critic

Pe de alta parte, un astfel de incident parea inevitabil, in conditiile in care avioane militare rusesti au incalcat spatiul aerian al Turciei inca din prima saptamana de la declansarea bombardamentelor in Siria.

"Este ultimul lucru de care aveam nevoie in acest moment, in special dupa atacurile teroriste declansate in Paris, cand s-a sperat ca Rusia va intra intr-o alianta impotriva terorismului alaturi de SUA si Franta.

Asta va complica lucrurile. Un astfel de incident adauga tensiuni inutile intr-un moment critic. Situatia parea inevitabila, Turcia acuzand de mai multe ori aviatia militara a Rusiei de incalcarea spatiului aerian", explica Sajjan Gohel, director de securitate internationala al Fundatiei Asia-Pacific.

Chiar daca Ankara si Moscova sunt legate de relatii economice bune, diferentele politice dintre cele doua capitale s-au facut simtite in trecut, dar si in ultimele luni, mai ales dupa ce Vladimir Putin a ales sa intervina militar in Siria pentru a sustine fortele regimului Assad.

Turcia, pe de alta parte, a sustinut gruparile rebele care lupta pentru inlaturarea lui Bashar al Assad de la putere.

In prezent, conflictul din Siria a atras intr-o tabara sau in alta actori de calibre diferite de pe scena internationala. Statele Unite, Rusia, Franta, Turcia, Israel, Iran si tarile arabe din Golful Persic sunt implicate in tabere diferite in conflictul care macina Siria de 4 ani si jumatate.

Dupa atentatele teroriste din 13 noiembrie de la Paris s-a luat in calcul consolidarea unei coalitii internationale, care sa includa si Rusia, pentru a elimina amenintarea reprezentata de gruparea jihadista ISIS.

Dupa doborarea avionului rusesc de catre Turcia, un astfel de scenariu pare improbabil.

Front Rusia-NATO?

La Moscova, presedintele Putin a chemat factorii de decizie din ministerul Apararii intr-o sedinta de urgenta, iar surse din intreriorul Kremlinului au declarat pentru cotidianul Daily Express ca se asteapta ordinul de deplasare a flotei Marii Negre in Mediterana prin stramtoarea Dardanele.

Mai mult, ziaristii britanici au anuntat si ca un elicopter rusesc care efectua un zbor de recunoastere in cautarea epavei avionului si a pilotilor a fost doborat.

Pana acum, informatiile publicate pe site-ul tabloidului britanic nu au fost confirmate din surse oficiale.

Inclusiv liderii NATO au fost convocati intr-o reuniune de urgenta in aceasta seara pentru a analiza efectele acestei masuri luate de Ankara.

Turcia a mai doborat in trecut avioane militare acuzate de incalcarea spatiului aerian. In martie 2014, aviatia turca doborat un avion sirian al fortelor de la Damasc, sub aceeasi acuzatie.

#avion rusesc doborat Turcia, #conflict NATO Rusia, #razboi Siria, #reuniune urgenta NATO , #Turcia