Banca centrala a Turciei a coborat dobanda cheie la un minim istoric, de 9,75%

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 09:05
1082 citiri
Banca centrala a Turciei a coborat dobanda cheie la un minim istoric, de 9,75%

Banca centrala a Turciei a coborat joi dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale, pana la 9,75%, o masura mai agresiva decat estimau analistii si care aduce principalul sau instrument de politica monetara la un nivel cu o singura cifra pentru prima data in istorie, relateaza Reuters.

Intr-un sondaj Reuters desfasutat in randul a 19 banci si companii de brokeraj, 16 dintre acestea estimau o coborare de 0,5 puncte procentuale, doua dintre ele o scadere de un punct, si numai una o coborare de 0,75 puncte procentuale.

Banca centrala a coborat dobanda pe care o plateste la depozite de la 10,5% la 9,75% si a redus dobanda la credite de la 13% la 12,25%.

Institutia a mentionat ca se asteapta ca temperarea inflatiei sa se accelereze pe termen scurt, ca urmare a ieftinirii petrolului si materiilor prime.

"Banca centrala a hotarat o masura destul de agresiva, in comparatie cu asteptarile pietei, decizie sustinuta de semnalele negative cu privire la cresterea economica si la locurile de munca, ce se adauga la tendintele de incetinire rapida a inflatiei", a declarat Banu Kivci Tokali, economist in cadrul Finans Invest.

Lira turceasca s-a depreciat la 1,6080 lire/dolar dupa anuntarea masurii de politica monetara. Lira a incheiat sedinta interbancara la 1,6015 lire/dolari.

Anuntul bancii centrale a fost facut dupa inchiderea bursei si a pietei de obligatiuni.

"Vor urma si alte coborari, insa vor trebui sa incetineasca ritmul, pentru ca am avut parte de reduceri atat de agresive in prima parte a anului", a apreciat Neil Shearing, economist in cadrul Capital Economics.

Guvernul turc a anuntat in aceasta saptamana ca se asteapta la o contractie economica de 3,6% in acest an. 

#dobanda, # credite, # economie , #Turcia